[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce beneficii va oferi Memorandumul semnat de Ministerul Muncii și Agenția Cehă de Dezvoltare pentru persoanele cu dizabilități
19 Iulie

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) și Agenția Cehă pentru Dezvoltare au semnat Memorandumul de înțelegere privind implementarea programului de transformare a sistemului rezidențial de îngrijire a persoanelor cu dizabilități mintale din Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Ministra Muncii, Stela Grigoraș, a evidențiat importanța asigurării dreptului la o viață decentă persoanelor cu dizabilități.

„MMPSF consideră că fiecare persoană implicit are o valoare și indiferent de abilitățile sau dizabilitățile pe care le are, fiecare are dreptul să trăiască într-o societate cât mai aproape de familie.

Ne dorim ca în viitorul apropiat majoritatea persoanelor cu dizabilități să-și găsească locul în societate, în familie. Am efectuat un exercițiu larg în instituțiile rezidențiale și sunt peste 2 mii de persoane cu dizabilități care așteaptă să-și găsească comunitatea.

Ne bucurăm că Agenția Cehă de Dezvoltare ne-a oferit asistență tehnică. În 2016 am reușit să procurăm imobile pentru instituțiile rezidențiale aflate în subordinea ministerului”, a spus ministra.

Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejči, a specificat că scopul proiectului este de a îmbunătăți viața acestor persoane prin îngrijire comunitară și Republica Cehă va susține mereu orice inițiative de acest fel.

„În prima fază a proiectului s-au evaluat cele 4 instituții rezidențiale, cu fiecare s-a elaborate un plan de consultare. În faza a doua, actuala, se va realiza cumpărarea a 4 case și repararea acestora conform necesităților. Fiecare casă va oferi o viață decentă pentru 6 persoane. Se vor face și cursuri comunitare. Bugetul proiectului este de 450 mii de euro. Realizarea acestuia a început în 2015 și va dura până în 2018. R. Cehă a susținut financiar cu aproximativ 3 milioane de euro astfel de proiecte în R. Moldova”, a specificat Ambasadorul.

Totodată, Ambasadorul a înmânat cheile de la prima casă achiziționată pentru 6 persoane din internatul psihoneurologic din Bădiceni.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților