[ X ]
Ce au depistat inspectorii ANSA în urma controalelor în unitățile de comerț, tabere de odihnă și întreprinderi de alimentație
9 Iulie

În intervalul de timp de la 26 iunie până la 4 iulie, curent, inspectorii subdiviziunilor teritoriale ANSA au efectuat controale la 264 de unităţi de comerţ, 49 de întreprinderi de alimentaţie publică şi 64 de tabere de odihnă a copiilor, transmite CURENTUL.

În urma inspecţiei s-a constatat că 10 magazine alimentare şi o ospătărie nu dispun de autorizaţii sanitar-veterinare. În lipsa acestui document de bază din domeniul siguranţei alimentelor activează şi 10 tabere de odihnă pentru copii din raioanele Cahul, Ocniţa, Donduşeni, Sângerei, Şoldăneşti şi Teleneşti.

În rezultatul inspecţiei reţelelor de comerţ, alimentaţie publică şi a taberelor de odihnă a copiilor, au fost depistate 1 721,35 kg de produse alimentare neconforme, care au fost ridicate şi nimicite.

În afară de produse neconforme, au fost depistate şi alte neconformităţi, cum ar fi:

în unităţile de comerţ:

– comercializarea produselor reambalate, fără date de proveniență și inofensivitate,

– personalul lucrător nu deţine echipament igienic special (halate, bonete, mănuși, etc.),

– starea igienică a spaţiilor şi utilajelor comerciale nesatisfăcătoare,

– lipsa zonelor de igienă,

– păstrarea produselor alimentare cu încălcarea procesului de compatibilitate a produselor alimentare şi nerespectarea regimului de vecinătate,

personalul activează in lipsa examenului medical,

lipsa actelor ce atestă trasabilitatea produselor alimentare.

În unităţile de alimentaţie publică:

– nu se respectă vecinătatea produselor alimentare la păstrare,

– Lipsesc certificatele de inofensivitate pentru produse alimentare,

– produsele reambalate nu sunt etichetate,

– lipseşte marcajul spaţiilor şi/sau ustensilelor,

– nu se respectă fluxul tehnologic,

– Personalul activează in lipsa examenului medical.

În taberele de odihnă:

nu este monitorizat zilnic regimul termic de păstrare a produselor alimentare,

produsele reambalate nu sunt etichetate,

probele de bucate, preparate conform meniului, nu sunt păstrate 72 de ore,

păstrarea produselor alimentare cu încălcarea procesului de compatibilitate a produselor alimentare la păstrare/comercializare si nerespectarea regimului de vecinătate,

produse cu termenul de valabilitate expirat, produse neconforme sau interzise în alimentaţia copiilor,

lipsa spaţiului pentru păstrarea inventarului de igienizare şi soluţiilor de igienizare;

lipsa actelor ce atestă trasabilitatea produselor alimentare;

nerespectarea condiţiilor de igienă in spațiile de preparare si servire a bucatelor.

La finele controalelor s-au întocmit 37 fişe de evaluare, 268 acte de control, 152 prescripţii şi 54 procese-verbale de contravenție.

Menţionăm că controalele se vor desfăşura până la 1 august, curent.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților