Pentru ca viitoarele generații să aibă parte de o copilărie frumoasă într-o țară bine dezvoltată este necesar ca politicile de guvernare să se axeze pe educarea generațiilor de acum.
În cadrul proiectului lansat de CURENTUL „Amintiri din copilărie”, mai mulți demnitari ne-au răspuns la această întrebare.
Astfel, Mihai Moldovanu ne-a răspuns că o copilărie frumoasă este garantată de climatul familial.
„Nu sunt sigur dacă o copilărie frumoasă este neapărat garantată de o situație economico-socială prosperă în țară. Aceasta depinde mai mult de climatul familial, de armonia și echilibrul care este în familie și de timpul părinților investit în acești copii. Dacă e să vorbim despre viitor atunci – da! Acesta depinde sută la sută de cât de dezvoltată este țara în care s-au născut și câte posibilități le oferă pentru a-și construi o viață așa cum și-o doresc! Și anume, noi, părinții, tocmai la asta și muncim acum, ca să le creăm toate condițiile necesare pentru a trăi într-o țară cu adevărat bine dezvoltată și europeană”, a conchis responsabilul de sănătatea locuitorilor capitalei.
Ambasadorul Ștefan Gorda spune că pentru ca viitoarele generații să aibă parte de o copilărie frumoasă într-o țară bine dezvoltată, trebuie să se implementeze o perspectivă europeană, unde copii vor primi creștere și educație modernă.
„Poate suna solemn, dar așa ar fi corect să spun că deschiderea unei perspective europene clare ar face mai fericită generația care crește acum în Moldova. Eu vad câte proiecte și programe de refacere și construcție a unei noi infrastructuri de creșe, grădinițe, terenuri de joacă, terenuri sportive, școli, săli pentru ocupația tineretului, stadioane, etc., se construiesc în Bulgaria. Am observat acest proces și în Cehia. Asta oferă capacitate concurențială mai bună tinerilor din țările europene. O generație mai pregătită intelectual și fizic,cu metode moderne, plină de viață, crește în noile state ale UE. Asta e și direcția noastră. Daca într-adevăr ne gândim la copii, dar nu doar facem poze cu ei de Ziua Copiilor, trebuie să le oferim condiții mai bune pentru creștere și educație. Și, desigur, să nu uite din ce neam se trag, să fie profesioniști și buni patrioți ai țări”, a adăugat Ambasadorul.
Purtătorul de cuvânt CNA, Angela Starinschi, ne-a spus că copii trebuie să se bucure de anii până la școală.
„Nimic deosebit. Să lăsăm copiii să se bucure de anii de până la şcoală. Să nu-i încărcăm cu o tonă de discipline aiurea. Să-i lăsăm să zboare, să cadă, să-şi pună cucuie, să creeze, să-şi dezvolte talentele. Părinţii mei au pus miza pe educaţie. Asta fac şi eu pentru copiii mei. Când toată lumea va înţelege cât de importantă e cartea, vom avea o altă situaţie. Şi ţara va prospera. Şi copiii noştri vor avea un alt viitor”, conchide Starinschi.
Ștefan Urîtu, unul din fondatorii partidului „Voința Poporului” ne-a răspuns:
„Pentru ca viitoarele generații să aibă parte de o copilărie frumoasă trebuie să conservăm unele tradiții, să stimulăm nașterea copiilor și familiile cu mulți copii. Să instituim o guvernare care să țină la valorile umane, la oameni, să le vrea binele cu adevărat. Pentru aceasta trebuie să înlăturăm de la guvernare pe acei care duc (sau chiar deja au adus?!) Republica Moldova în pragul sărăciei. Să renaștem biserica și educația patriotică, pentru că acum nici biserica nu este măcar acea care era în perioada sovietică. A căzut și ea în goana după bunuri materiale, uitând de cele spirituale”.
Ruslan Codreanu spune că pentru ca viitoarele generații să aibă parte de copilărie frumoasă, într-o țară bine dezvoltată copiii trebuie să crească în familie.
„Foarte grea întrebare și tare mult nu vreau să intru pe subiecte politice. Deși nu cred în cuvântul „trebuie”, în cazul dat îmi permit să spun că, copilul prin definiție trebuie să fie fericit. Iar atunci când generații de copii cresc fără părinți pot spune cu certitudine că este eșecul clasei politice”, ne-a spus Ruslan Codreanu.
Victor Stepaniuc, ex-vicepremierul, ne-a răspuns:
„O țară nu are viitor fără o generație de copii educați, bine instruiți, frumoși și fericiți. Spre regret, întreaga pleadă de guvernanți în anii Independenței din neglijență, rea – voință ori indiferență au acordat prea puțină atenție familiei, mamei și copilului, sistemului de educație, bunăstării și protecției tinerii generații. Cineva spunea, „dacă vreți o familie fericită, aduceți-o pe mama acasă”. Revigorarea țării noastre e posibilă, având la guvernare oameni culți, onești, buni patrioți, care înțeleg problemele societății și sunt gata să muncească responsabil și cu pricepere pentru prosperarea țării și a fiecărei familii. Asemenea calități la guvernanți și elitele politice le educă în primul rând, familia și sistemul de educație. E necesar, să fie revitalizată familia în Moldova, or, situația de azi, când peste 1mln. de oameni au emigrat din țară, sute de mii de femei sunt departe de copiii lor și zeci de mii de familii sunt destrămate din cauza exodului, este una tragică pentru societatea noastră.
Relansarea, modernizarea social – economică a țării, și în consecință, fericirea generației tinere e posibilă cu fortificarea sistemului de educație, atragerea în învățământ și știința națională a celor mai talentați tineri a acestei țări. Moldova trebuie să găsească bani pentru a angaja tinerii la serviciu în țară. Pentru aceasta guvernul trebuie pentru început să înțeleagă prioritățile, să nu fure banii bugetului, ci să-i înmulțească, să cheltuiască pentru politicile de tineret precum Suedia, Norvegia, Belarus, Singapore, Brazilia, măcar 4- 6 % din PIB, adică în condițiile Moldovei măcar vre-o 4- 6 mld. lei anual. Nu e mult, dacă ne gândim la cele 33- 40 mld. lei jefuite în timpul actuale guvernări din sistemul financiar-bancar după anul 2014” .
Nicolae Damaschin, membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului, ne-a răspuns:
„Pentru a crește o generație de succes, este necesar să investim multă dragoste în copii, să muncim mult pentru a le garanta toate drepturile fundamentale și să creăm condiții pentru a crește o generație puternică și sănătoasă, să le asigurăm un viitor european care să le deschidă porțile spre o lume dezvoltată, unde să poată alege de sine stătător studiile care le sunt pe plac de pe orice continent ale globului, să își urmeze vocația și visele și să crească într-o societate cu valori și perspectivă. Îmi iubesc mult familia și mă dedic totalmente pentru ca fiicele mele – Daria-Dorina, Eva și Emma să se poată bucura de dragostea și încrederea părintească, să aibă o copilărie fericită și îndestulată, să gândească liber și să devină personalități independente”.
Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr ne-a răspuns:
„Ceea ce întrebați constituie de fapt esența eforturilor noastre depuse în ultimii ani. Oamenii cu care mă întâlnesc zilnic fie în stradă, fie la acțiunile noastre de protest îmi spun un lucru de reținut – noi ne-am trăit traiul, vrem ca urmașii noștri să-și găsească un rost și un viitor la noi Acasă, alături de familiile lor.
Așa este – în numele lor suntem gata să ne sacrificăm pentru a schimba fundamental destinele celor care ne vor urma. Pentru asta ne propunem să alimentăm această țară cu adevăr și cu valorile perene ale civilizației, să eradicăm flagelul marii și micii corupții, să renaștem speranța oamenilor și să oferim puterea politică unor oameni cu sufletul curat, cu demnitate și minte lucidă. Știu că suntem în stare. În numele copilăriei noastre și a lor!”.
Autor: CURENTUL