[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce ar putea uni partidele în noul Parlament
3 Aprilie

Astăzi, mult se discută despre disensiunile ce există între partidele din Parlament, despre principiile și punctele de vedere diametral opuse în probleme de maximă importanță pe care le au, despre multe alte aspecte care fac practic imposibilă „coabitarea” politică a formațiunilor prezente în Legislativul ales la 24 februarie. Dar, practic, deloc nu se discută despre ce ar putea determina partidele respective să facă front comun. Anume la aceste posibile „tangențe” ce ar putea uni partidele în noul Parlament, măcar și pentru perioade scurte sau pentru votări de moment, mă voi referi în rândurile de mai jos.

Cu siguranță, o problemă care ar putea unii toate partidele din noul Parlament este stoparea exodului masiv al populației și crearea condițiilor ca cetățenii noștri să revină acasă. Nu cred că în noul Legislativ se va găsi măcar un deputat care să nu susțină un pachet legislativ bine gândit, ce ar include soluții reale în acest sens. De fapt, dacă cineva ar vota împotrivă sau s-ar abține de la vot într-o problemă atât de importantă, pur și simplu nu ar fi înțeles de alegători și și-ar risca la modul serios viitorul politic.

O altă problemă ce ar putea uni toate partidele din Parlament ar fi un megaprogram național de redresare a situației satelor din Republica Moldova. Acestea „mor” și, dacă nu se vor întreprinde măsuri urgente, în maximum 10-15 ani, Moldova va rămânea fără sate. Soluționarea acestei probleme poate fi abordată în complex cu cea menționată mai sus, deși ea e mult mai complexă, or salvarea satelor Moldovei ține nu doar de revenirea cetățenilor de peste hotare. Aici se impun noi măsuri de stimulare a dezvoltării agriculturii, proiecte de infrastructură, programe rurale cu o ușoară tentă industrială etc.

Încă o problemă ce ar putea unii toate partidele din noul Parlament ar putea fi un amplu program de industrializare la nivel național. De aproape trei decenii industrializarea este abordată fragmentar sau „pe cont propriu” de către unii entuziaști, ceea ce nu este normal. Atâta timp cât nu există o concepție clară în acest sens, care ar arăta de unde pornim, unde vrem să ajungem și ce trebuie să facem pentru aceasta, situația nu se va schimba. Iar fără o abordare profesionistă a acestui domeniu de maximă importanță, economia țării nu are viitor.

O altă problemă ce ar putea uni partidele în viitorul Parlament ar fi o strategie națională de promovare a exporturilor. Absolut greșit se consideră că aceasta e o prerogativă care trebuie să-i revină doar Guvernului. Pentru soluționarea respectivei probleme e nevoie de un efort comun la nivel național, iar Legislativului trebuie să-i revină un rol important în acest sens. Exercitarea acestui rol în condiții de consens politic la nivel legislativ este un aspect extrem de important. Mai ales că în context poate fi ridicată la un alt nivel și problema brand-ului de țară.

Încă o problemă ce ar putea uni partidele din noul Parlament ar fi o strategie națională de atragere a investițiilor, care să ia în calcul toate oportunitățile apărute în ultimul timp. „Sub” această strategie, ar urma să fie elaborat un amplu set legislativ, fiecare dintre partide venind cu propriile propuneri, sugestii, viziuni. Doar o abordare largă, aprofundată și consensuală ne poate garanta un program/strategie de atragere a investițiilor cu adevărat eficient/eficientă.

Probleme ce ar putea uni partidele în noul Parlament sunt și cele ce țin de tineret, reformele autentice din domeniul social, care țin de liberalizarea economiei, descentralizare, organizarea administrativ-teritorială, administrația publică locală etc. Adică, avem o mulțime de probleme unde se pare că interesele partidelor ce au acces în Parlament ar trebui să coincidă, indiferent de disensiunile și divergențele de opinii care există între ele. În aceste probleme, partidele parlamentare pur și simplu sunt obligate să facă front comun. Dacă, desigur, nu au alte interese….

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților