[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce amenzi riscă cei care vând pepeni verzi și galbeni fără acte în regulă
30 Iulie

În a doua jumătate a lunii iulie a început comercializarea amplă a pepenilor verzi și galbeni atât în piețele autorizate, cât și în locurile neautorizate. În prezent, Serviciul Fiscal de Stat întreprinde acțiuni de conformare voluntară a comercianților iliciți de pepeni verzi și galbeni, în scopul asigurării respectării prevederilor legislației în vigoare, transmite CURENTUL.

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat activitatea de control este orientată spre segmentele cu prioritate sporită și impact major asupra realizării veniturilor la Bugetul Public Național.

Contactată de reporterul nostru, Șefa Secției cooperare interinstituțională a SFS, Olga Baciu, a spus că, comerțul pepenilor verzi și galbeni poate fi desfășurat de contribuabilii care sunt înregistrați în conformitate cu prevederile legislației Republicii Moldova sub una din formele organizatorico-juridice, prevăzute de legislație: întreprindere individuală, societate pe acţiuni, societate cu răspundere limitată, cooperativă de producţie, cooperativă de întreprinzător, gospodărie țărănească, activitate independentă.

„În cazul activităţilor de comerţ cu amănuntul către populaţie, desfăşurate prin intermediul unităţilor comerciale staţionare sau staţionare provizorii, unităţilor mobile, contribuabilii urmează: să dețină documentele necesare (document ce atestă înregistrarea activității într-o formă organizatorico-juridică prevăzută de legislație, notificarea privind inițierea activității de comerț), să deţină documentele confirmative privind originea mărfii comercializate, să utilizeze echipamentele de casă şi control la efectuarea decontărilor în numerar cu populaţia”, a spus Olga Baciu.

Încălcarea normelor stabilite de actele regulatorii este pasibilă aplicării sancțiunilor conform Codului contravențional, Codului fiscal, Codului penal.

„Persoanele fizice care practică ilicit activitatea de comerț al pepenilor verzi și galbeni, sunt pasibile sancționării contravenționale cu amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale, în conformitate cu prevederile art. 263 alin. (1) din Codul contravențional. În cazul stabilirii încălcărilor privind disciplina de casă și lipsa actelor de proveniență a mărfurilor comercializate de către contribuabilii înregistrați în calitate de întreprinzător conform prevederilor legale, aceștia sunt pasibili aplicării amenzilor conform prevederilor art. 254 alin.(1) din Codul fiscal, în sumă de la 5000 la 15000 lei și respectiv conform prevederilor art. 253 alin. (1) din Codul fiscal, în sumă de la 4000 la 6000 lei”, a spus Olga Baciu.

Serviciul Fiscal de Stat, în temeiul atribuțiilor stabilite de legislație, asigură identificarea segmentelor din economia națională cu risc sporit de neconformare fiscală și aplicarea măsurilor de conformare voluntară / forțată.

În perioada anului 2018, Serviciul Fiscal de Stat a identificat zonele cu risc sporit de practicare a comerțului neautorizat de pepeni verzi și galbeni din mun. Chișinău și a desfășurat campania de informare a comercianților din segmentul respectiv, inclusiv cu distribuirea pliantelor informative.

„Depistarea și sancționarea cazurilor de practicare ilicită a activității de întreprinzător este una din prioritățile activității de control desfășurate de Serviciul Fiscal de Stat, vizând nu doar domeniul agriculturii, dar toate segmentele economiei naționale. Astfel, pe parcursul anului 2018 au fost stabilite 2 964 cazuri de desfășurare a activității ilicite de întreprinzător, cu aplicarea sancțiunilor în sumă 5 360, 25 mii lei, conform art. 263 alin. (1) din Codul contravențional. În perioada semestrului I al anului 2019 au fost stabilite 2 282 cazuri, cu aplicarea sancțiunilor în sumă de 4 942, 75 mii lei”, a precizat șefa Secției cooperare interinstituțională a SFS.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților