[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce activitate a avut Curtea de Apel Chișinău în 2018? Pe rolul instanței s-au aflat peste 33 mii cauze
28 Februarie

În anul 2018, volumul general de cauze examinate de Curtea de Apel Chișinău a înregistrat o creștere faţă de nivelul anului 2017, transmite CURENTUL.

Dacă în anul 2017, pe rolul Curţii Apel Chișinău s-au aflat 35 784 de cauze, dintre care 27 938 au fost examinate, în perioada de referinţă, pe rolul instanţei s-au aflat 33 656 de cauze, dintre care au fost examinate 29 544 de cauze sau cu 7% de cauze examinate mai mult în perioada de referință.

Din analiza structurii cauzelor și ponderea materiilor, se poate reține că, din cele 33 656 de cauze, aflate pe rolul instanței, 19 553 cauze/proceduri derivă din materia civilă și, respectiv, 14103 – din materia penală.

Astfel, sarcina per judecător:

în Colegiul Penal (23 judecători) a constituit – 614 de cauze;

în Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Administrativ (32 judecători) – 611 de cauze.

Din analiza datelor statistice se constată că, în comparaţie cu anul 2017, activitatea anului 2018 a fost marcată de o creștere cu 2056 a cauzelor examinate, și o descreștere cu 2 128 a dosarelor aflate pe rolul instanței în anul 2018.

Pe parcursul anului 2018, ca de altfel, şi în anii precedenţi, în cadrul întregii activităţi desfăşurate de către Curtea de Apel Chișinău, s-a urmărit în mod constant realizarea obiectivului, privind asigurarea respectării principiului liberului acces la actul de justiţie. Integritatea sistemului presupune transparenţa acestuia. Un sistem judiciar deschis către societate (justiţiabili, dar şi restul populaţiei), cu reguli uşor de înţeles şi care să fie uşor de accesat poate ca, alături de alţi factori – precum profesionalismul, conduita şi predictibilitatea actului de justiţie – să stea la baza formării şi consolidării încrederii în sistemul judiciar. Asigurarea îndeplinirii, în continuare, a acestui deziderat s-a materializat, în publicarea pe web-site-ul Curţii Apel Chișinău a tuturor informațiilor de interes public.

Toate actele judecătoreşti, pronunţate de către Curtea de Apel Chișinău se publică pe pagina web.

În anul 2018, la Curtea Supremă de Justiției au fost contestate 6 417 de acte judecătorești emise de Curtea de Apel Chișinău.

Din numărul total de cauze contestate:

· 4 899 au fost menținute sau 77%;

· 1 518 au fosta casate sau 23%

Din numărul total de cauze casate în anul 2018, :

O instanţă poate fi accesibilă publicului numai în măsura în care aceasta dispune, încă de la intrare, de toate informaţiile necesare pentru rezolvarea unei probleme administrative ori litigioase. Gradul de confort al cetăţeanului este direct proporţional cu numărul de informaţii, afişate din oficiu. Astfel, în holul Curţii Apel Chișinău, în ambele sedii, au fost instalate panouri informative ce conțin toate informațiile necesare justițiabilului.

Sistemul judiciar trebuie să-şi îndeplinească rolul de serviciu public nu numai prin înfăptuirea actului de justiţie, dar şi prin stabilirea unui nou tip de relaţie între justiţie şi justiţiabili. În raport de aspectele arătate anterior, în anul 2018, s-a acordat o atenţie deosebită însuşirii şi punerii în practică a principiilor Codului de conduită a funcţionarului public, în relaţiile cu justiţiabilii, cu toţi aceia care intră în contact cu sistemul judiciar.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților