[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce a discutat ministrul Ulianovschi cu Ambasadorul R. Coreea în R. Moldova
17 Aprilie

Stadiul actual al relațiilor moldo-coreene, posibilitățile extinderii și aprofundării acestora în noi domenii, precum și alte chestiuni de interes reciproc, au fost discutate de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu Ambasadorul Republicii Coreea în țara noastră, cu reședința la Kyiv, Lee Yang-Goo, cu prilejul încheierii mandatului de șef de misiune, transmite CURENTUL.

Pe parcursul întrevederii, Tudor Ulianovschi și Lee Yang-Goo au avut un schimb de opinii asupra stadiului actual al relaţiilor bilaterale, convenind asupra necesității intensificării dinamicii dialogului politic bilateral la nivel înalt, dezvoltării cooperării comercial-economice şi extinderii colaborării în domeniul cultural-umanitar. Șeful diplomației moldovenești a apreciat activitatea Ambasadorului Lee Yang-Goo în perioada mandatului, ”care a fost orientată spre aprofundarea şi fortificarea bunelor relaţii de prietenie din ambele state, precum şi valorificarea potenţialului de cooperare moldo-coreean”.

În context, Ministrul Tudor Ulianovschi a exprimat gratitudine pentru asistenţa tehnică şi financiară oferită Republicii Moldova în cadrul mai multor proiecte finanțate prin intermediul Agenției coreene pentru cooperare internațională (KOICA), inclusiv reconstrucția sălii sportive a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău și renovarea clinicii din localitatea Pogănești.

Interlocutorii au discutat şi o serie de proiecte care urmează a fi dezvoltate în viitor, în special care vizează atragerea investițiilor coreene în diferite domenii social-economice și culturale din Republica Moldova, valorificarea potențialului de exporturi moldovenești în Coreea, etc. În context, diplomatul de la Seul a menționat că partea coreeană, prin tehnologia Smart Farming, poate oferi asistență agricultorilor din Moldova în crearea unui sistem funcțional pentru evaluarea condițiilor climaterice, analiza impactului de mediu asupra agriculturii, roadei, etc.

Ambasadorul Lee Yang-Goo a menționat că autoritățile de la Seul sunt interesate în dezvoltarea dialogului politic, relațiilor comercial-economice, culturale, educaționale cu Republica Moldova, fiind dispuse să vină cu noi proiecte în țara noastră.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților