[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ce a discutat cu Evghenia Guțul cu Valentina Matvienco
1 Martie

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, s-a întâlnit cu șefa Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienco. Ele au discutat despre „cooperarea dintre cele două țări, despre rusofobia actualei conduceri moldovenești, precum și despre sprijinul pentru Găgăuzia, pe care Moscova este gata să îl ofere”, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, Moscova este deschisă pentru cooperarea cu Comratul, a dat asigurări Valentina Matvienco. Evghenia Guțul și-a exprimat recunoștința față de Rusia pentru sprijinul continuu și oportunitățile deschise pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Actualmente autoritățile moldovenești încearcă să rupă relațiile cu Federația Rusă, dar Valentina Matvienco nu are nicio îndoială că legăturile istorice vor deveni și mai puternice. Partea rusă este gata să deschidă reprezentanțe comerciale ale regiunii, să sprijine antreprenorii.

„Zece subiecți ai Federației Ruse au semnat acorduri cu Găgăuzia. Cel mai activ este orașul meu natal Sankt Petersburg, Tatarstan și o serie de alte regiuni. Acest lucru contribuie nu numai la schimbul comercial, ci și la consolidarea legăturilor umanitare în întregul spectru al relațiilor bilaterale. Vă sunt recunoscătoare că sunteți hotărâți să continuați cooperarea, este corectă acea abordare când Bașcanul se preocupă de dezvoltarea economiei”, a declarat Valentina Matvienco.

Bașcanul a adăugat că urmările retragerii din acordurile cu CSI vor fi devastatoare pentru economia Găgăuziei. Deja acum, agricultorii pierd piețe de desfacere unde au livrat mărfuri timp de mulți ani.

„Ruptura cu Rusia afectează economia, în special a Găgăuziei. Producătorii noștri agricoli aveau acces la piața Dumneavoastră, ne ajutau foarte mult”, a spus Bașcanul.

Politica de rusofobie a guvernului moldovean a fost una dintre principalele chestiuni abordate în cadrul întâlnirii. Această problemă este deosebit de acută pentru locuitorii Găgăuziei. Valentina Matvienco a declarat că partea rusă monitorizează aceste procese:

„Monitorizăm cu mare tristețe ceea ce se întâmplă în Moldova. Este vorba de un curs rusofob clar exprimat de către autoritățile actuale, care nu corespunde intereselor naționale ale Moldovei. Între popoarele noastre există legături istorice și de prietenie. Să iei acest lucru și să-l distrugi… Aș vrea să adresez o întrebare: de ce, în interesul cui? Noi știm că o anumită parte a cetățenilor moldoveni nu susțin cursul antirusesc”.

Evghenia Guțul a subliniat că întâlnirea care a avut loc este extrem de importantă pentru oamenii din autonomie, care sunt asupriți de autoritățile centrale. Bașcanul a reamintit prietenia de lungă durată dintre Comrat și Moscova și a promis sprijin și asistență în continuare. Acest pas va fi începutul unei noi etape de cooperare productivă.

Inapoi la arhiva noutaților