În cadrul vizitei oficiale de la Strasbourg, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a avut o serie de întrevederi. Una dintre acestea a fost cu Președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRE), Leen Verbeek, cu care a discutat despre promovarea democrației locale în țara noastră, informează CURENTUL.
„Sporirea autonomiei financiare a comunităților locale și consolidarea capacităților primăriilor din Moldova sunt condiții esențiale pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova. În cadrul întrevederii a fost transmisă Foaia de parcurs revizuită pentru democrația locală și regională din Republica Moldova. Voi urmări ca autoritățile Republicii Moldova să realizeze prevederile acesteia – așa cum prevăd principiile de colaborare cu CALRE. Am remarcat cu satisfacție și faptul că noul Plan de Acțiuni al CoE pentru Republica Moldova prevede intervenții pentru consolidarea autonomiei locale”, a spus Președintele Maia Sandu.
Reforma justiției și combaterea corupției au fost principalele subiecte discutate la întrevederea Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care a avut loc astăzi, la Strasbourg.
„Am reiterat prioritatea principală în mandatul meu de Președinte al Republicii Moldova – reformarea veritabilă a justiției și combaterea corupției. Am discutat etapele ce trebuie parcurse pentru realizarea acestei priorități, dar și rolul important al expertizei Comisiei în definitivarea reformelor în domeniu. Am apreciat în acest sens contribuția experților din cadrul Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției sub auspiciul Secretarului General al Consiliului Europei, care este esențială pentru succesul reformei pe care o promovez”, a spus șefa statului.
De asemenea, șeful statului a avut o întrevedere cu Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatović. Întâlnirea a avut loc în cadrul vizitei întreprinse de șefa statului la Strasbourg.
„Am discutat cu doamna Comisar mai multe măsuri necesare pentru a îmbunătăți starea lucrurilor în domeniul drepturilor omului în contextul pandemiei: ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor; lupta cu discursul de ură; extinderea acoperirii serviciilor de sănătate oferite cetățenilor și creșterea calității acestor servicii, mai ales pentru recuperarea post-Covid19, precum și alte măsuri. La fel, am discutat importanța accesului la o justiție echitabilă și independentă și a atragerii atenției sporite asupra situației drepturilor omului în regiunea transnistreană. Astfel, vom putea construi în Republica Moldova o societate cu adevărat incluzivă, unde fiecare om are loc și este respectat”, a spus Președintele Maia Sandu.
Cristina Gurez