[ X ]
[ X ]
[ X ]
CCRM, în 2016: „În cadrul misiunilor de audit am depistat încălcări estimate la 20,8 miliarde de lei”
20 Aprilie

Președintele Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM), Veaceslav Untilă, în cadrul unei conferințe de presă, a prezentat raportul de activitate al instituției în anul 2016, transmite CURENTUL.

Veaceslav Untilă a menționat că, în 2016, CCRM s-a axat pe exercițiul bugetar, misiunile de audit obligatoriu și auditul bugetului de stat.

„În 2016, CCRM a aprobat 37 rapoarte de audit. Au fost făcute 3 misiuni de audit la cerințele Legislativului și 8 misiuni la cerințele organizațiilor internaționale. Ne-am axat pe înlăturarea neregulilor fondurilor publice și îmbunătățirea acestora. Am elaborat 1379 de cerințe în acest sens, care au început să fie executate în momentul elaborării și continuă și în 2017. În cadrul misiunilor de audit am depistat încălcări estimate la 20,8 miliarde de lei.

Cele mai mari încălcări le-am depistat la administrarea fondurilor și cerințelor fiscale. La finele misiunilor de audit, în baza probelor, au fost făcute 26 de concluzii referitor la gestionarea fondurilor publice. Au fost făcute 16 opinii asupra situației financiare a acestora.

La finele 2016, CCRM a elaborat procedura instrucțională cu Forul Legislativ. Am elaborat rapoarte referitor la combaterea fraudelor și corupției. Rapoartele au fost transmise organelor de competență. Analizând practicile internaționale, CCRM a elaborat numeroase acțiuni de colaborare cu instituțiile internaționale, parteneri externi.

În 2016, CCRM și-a continuat activitatea în calitate de membru al INTOSAI și EUROSAI, de unde am beneficiat de proiecte instituționale”, a spus Președintele CCRM.

Totodată, Veaceslav Untilă a enumerat prioritățile pentru anul 2017:

„Modificările la cadrul legal în domeniul de aplicare și mandat pentru CCRM. Definirea documentelor instituționale și punerea lor în practică, un nou management al resurselor manageriale și îmbunătățirea comunicării cu societatea civilă. Promovarea și sensibilizarea auditului privind mandatul la CCRM. Clasificarea mecanismelor raportului de audit și implicarea Comisiilor Parlamentare de profil”, a spus Veaceslav Untilă.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților