Echipa Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat la o ședință inițiată de organizația non-guvernamentală (ONG) Transparency International Moldova. Ședința a fost axată pe prezentarea și discutarea proiectului studiului „Sistemul Național de Integritate Moldova 2020”, informează CURENTUL.
La ședință au participat Marian Lupu, Președintele CCRM, membrii Curții de Conturi: Petru Rotaru, Andrei Munteanu, Marina Covali, precum și Ecaterina Paknehad, șef al Aparatului CCRM. Transparency International Moldova a fost reprezentată de Lilia Carascuc, Director executiv și Mariana Kalugin, expert.
De asemenea, la ședință au participat Igor Munteanu, președintele Comisiei de control al finanțelor publice (CCFP), precum și Radu Marian, membru al CCFP. Ambasada Statelor Unite ale Americii, instituție care acordă suport Transparency International Moldova în elaborarea studiului, a participat în persoana lui Kevin Lanigan, consilier juridic.
În debutul discuțiilor, Lanigan a remarcat eforturile depuse de Ambasada SUA în Moldova pentru a îmbunătăți situația la capitolele anticorupție și integritate. „Curtea de Conturi este unul din pilonii importanți ai sistemului național de integritate și suntem interesați de a continua dialogul privind susținerea instituției în consolidarea și dezvoltarea instituțională”, a menționat Kevin Lanigan.
Lilia Carasciuc a făcut o retrospectivă a colaborării Transparency International Moldova și Curții de Conturi pe parcursul anilor, pe diferite aspecte. Mariana Kalugin a informat despre principalele constatări ale proiectului studiului Sistemul Național de Integritate Moldova 2020, pilonul Curtea de Conturi.
Curtea de Conturi mereu a manifestat o deschidere și transparență în relațiile cu părțile interesate și întreaga societate, a menționat, în cadrul discuțiilor Marian Lupu.
Președintele CCRM a venit cu unele precizări pe marginea proiectului de studiu, cu referire la procedura de concurs la funcțiile de demnitate publică din cadrul CCRM, conlucrarea și eforturile comune depuse de CCRM și CCFP în vederea creșterii impactului rapoartelor de audit și suportul acordat în context Parlamentului în exercitarea funcției de supraveghere parlamentară.
De asemenea, președintele CCRM a pus în discuție aspecte ale conlucrării cu organele de drept în contextul depistării suspiciunilor de fraudă și corupție în timpul misiunilor de audit și modalitățile de eficientizare a conlucrării.
Igor Munteanu, președintele CCFP a remarcat, în cadrul discuțiilor, despre importanța alinierii Curții de Conturi la standardele Organizației internaționale a instituțiilor supreme de audit INTOSAI, fapt care imprimă credibilitate și profesionalism sporit rapoartelor CCRM. Dl Munteanu a vorbit despre problemele sistemice, depistate și enunțate în repetate rânduri de instituția supremă de audit, menționând despre necesitatea educării entităților auditate, responsabilizarea managerilor acestora, precum și creșterea culturii generale a angajaților instituțiilor publice privind abordarea recomandărilor de audit.
Andrei Munteanu, membrul CCRM, a vorbit, în context, despre inițiativele legislative de modificare a cadrului legal național pentru a crește impactul activității de audit și a îmbunătăți responsabilitatea entităților publice, elaborate cu suportul Curții de Conturi. Nu toate propunerile s-au regăsit în legea, care a trecut prin două lecturi în Parlament, fapt care limitează impactul inițiativelor.
În finalul discuțiilor, participanții au convenit să continue conlucrarea la nivel tehnic, pentru a îmbunătăți proiectul studiului și a impulsiona cooperarea.
Cristina Pendea