[ X ]
[ X ]
[ X ]
CCRM a participat la conferința „Achiziții cu interese pe timp de criză”
29 Mai

Andrei Munteanu, membru al Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) și Victor Munteanu, șef Direcție de audit în cadrul Direcției de audit I au participat la teleconferința „Achiziții cu interese pe timp de criză”, organizată de Asociația pentru Guvernare Eficienta și Responsabila (AGER) în cadrul proiectului „Banii publici sunt și banii mei!”, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului, au fost abordate subiecte de actualitate privind utilizarea finanțelor publice, transparenta și eficiența achizițiilor publice în perioada stării de urgenta, provocata de pandemia COVID-19. De asemenea, AGER a prezent raportul de monitorizare al achizițiilor publice pentru perioada septembrie 2019 – aprilie 2020 și platforma de monitorizare a achizițiilor publice www.revizia.md, care va asigura monitorizarea achizițiilor de bunuri, lucrări și servicii efectuate de autoritățile contractante, după 17 niveluri de risc.

În context, Andrei Munteanu a menționat că, eforturile depuse de AGER privind monitorizarea achizițiilor publice în perioada stării de urgenta sunt de importantă majoră, iar Curtea de Conturi, la rândul său, acordă o deosebită atenție domeniului achizițiilor publice. Conform Programului activității de audit, CCRM a planificat audituri de conformitate a achizițiilor publice la 9 ministere, rezultatele cărora se preconizează a fi raportate până la finele anului 2020, a informat membrul Curții de Conturi. Instituțiile Supreme de Audit (ISA) membre ale organizațiilor internaționale de profil EUROSAI și INTOSAI nu au desfășurat misiuni de audit a achizițiilor publice ad-hoc, dar au analizat situația creată. Urmare recomandărilor Băncii Mondiale, s-a analizat posibilitatea ca, după revenirea la un regim normal de activitate, vor fi inițiate un șir de audituri, inclusiv în domeniul achizițiilor publice, efectuate în perioada de pandemie.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților