[ X ]
[ X ]
[ X ]
CCRM a examinat auditul de performanță privind administrarea impozitelor și taxelor
15 Mai

Curtea de Conturi a examinat în cadrul unei ședințe, Raportul de audit al performanței ”Funcționalitatea și rezultativitatea operațională aferentă administrării impozitelor și taxelor”, transmite CURENTUL.

Principala sarcină a administrării fiscale și vamale o constituie colectarea deplină și în termen a impozitelor și taxelor la Bugetul public național (BPN) în scopul asigurării finanțării cheltuielilor statului în diverse domenii (educație, sănătate, asistență socială, economie, infrastructură, mediu etc.).

Activitățile de audit au fost desfășurate la principalii administratori de impozite și taxe: Serviciul Fiscal de Stat (SFS), Serviciul Vamal (SV), serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale din cadrul primăriilor și alte organe abilitate, conform legislației. Organele cu atribuții de administrare fiscală, în procesul exercitării atribuțiilor respective, conlucrează între ele şi colaborează cu alte autorități publice.

În anul 2017 veniturile administrate de organele fiscale și vamale în totalul veniturilor BPN au constituit 50,3 mld. lei (fără restituirea TVA), fiind în creștere cu 7,7 mld. lei față de perioada anului 2016 și cu 11,7 mld. lei față de perioada anului 2015, ceea ce denotă o tendință pozitivă de majorare a veniturilor bugetare. În ansamblu, ponderea veniturilor administrate de organele fiscale și vamale în totalul veniturilor BPN este în creștere de la 88,3 % în anul 2015, până la 94,2 % în anul 2017.

Totodată, se constată o pondere ascendentă a veniturilor administrate de SFS și SV în totalul veniturilor la Bugetul de Stat, care în anul 2017 a înregistrat 94,7%, fiind în creștere cu 9,3% față de anul 2015. De asemenea, în raport cu Produsul Intern Brut, se atestă o dinamică pozitivă a veniturilor colectate de organele fiscale și vamale, de la 31,5% în anul 2015 până la 33,4% în anul 2017.

În susținerea celor consemnate, Curtea de Conturi, în baza constatărilor auditului, rezumă că managementul instituțional al organelor fiscale și vamale a asigurat în mare parte realizarea obiectivelor și atingerea unor performanțe în administrarea impozitelor și taxelor în condiții de eficiență, eficacitate și economicitate. Totodată, organizarea și implementarea insuficientă a sistemului de control intern a determinat vulnerabilități și situații problematice în sistemul de administrare fiscală și vamală, influențând direct atingerea unor rezultate planificate, contribuind la extinderea posibilităților de eschivare de la plata impozitelor și taxelor și formarea restanțelor la BPN. Aceste situații reduc semnificativ gradul de performanță al administrării fiscale și vamale, având impact direct asupra capacității de funcționare și dezvoltare a statului în scopul acoperirii necesităților social-economice.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților