[ X ]
CCI Moldova-China invită producătorii autohtoni să participe la misiunile economice de toamnă la expozițiile din China
9 Octombrie

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China (CCI), Boris Foca, invită companiile autohtone să participe la misiunile economice de toamnă la expozițiile din China.

În cadrul unei conferințe de presă susținută marți la agenția INFOTAG, el a menționat că în perioada 15 octombrie – 5 noiembrie, la Guangzhou va avea loc cea mai mare expoziție, Târgul Canton, care este divizat în trei etape.

„Este adesea menționată ca principala vitrină a industriei chineze și un barometru al comerțului exterior al Chinei. Deja s-au înregistrat 100 de companii, ceea ce reprezintă un record pentru noi. Între 10 și 15 octombrie, va avea loc o expoziție pentru companiile medicale, iar între 26 și 28 octombrie, o expoziție pentru agrarieni, dintre care 15 s-au înregistrat deja ca participanți, dar înregistrarea este încă în curs de desfășurare”, a declarat Foca.

El a subliniat sarcina principală a Camerei de Comerț și Industrie ca fiind un suport complex pentru agenții economici din Moldova, care au decis să facă afaceri în China.

Potrivit lui, 20 din 100 de companii sunt întreprinderi românești, care, cu ajutorul CCI „Moldova-China”, își caută parteneri în Regatul Mijlociu.

„Aș vrea să le transmit oamenilor noștri de afaceri că suntem gata să ajutăm toate părțile interesate. CCI a avut recent o întâlnire cu partenerii chinezi ai uneia dintre fundațiile care fac investiții semnificative în domeniul energiei verzi. Cu toate acestea, ei doresc să trateze cu acele companii care au capacități mari de generare (10 – 15 MGW). Lucrând în România vecină, ei au investit deja aproximativ 70 de milioane de euro în acest domeniu, ceea ce arată că intențiile lor sunt serioase. Investitorii chinezi sunt deschiși la parteneriat și cooperare”, a spus Boris Foca.

Foca a mai precizat că participarea investitorilor chinezi la reconstrucția Ucrainei, vecină cu Republica Moldova, a fost subiectul discuțiilor cu președintele Camerei Americane de Comerț și Industrie în China, Sean Stein, și cu președintele Consiliului de Afaceri Marea Britanie-China, John McLain.

„Există schimbări geopolitice masive în lume începând cu 2022. Subiectul reconstrucției Ucrainei, care va veni cu siguranță, ocupă mulți investitori chinezi. Ei sunt gata să o facă și sunt interesați de Moldova din punct de vedere logistic și ca platformă pentru dezvoltarea ulterioară a activității. La urma urmei, trebuie să se înțeleagă că până în 2022 Ucraina a fost cel mai mare furnizor de porumb, ulei de floarea soarelui, grâu către Est. Agenții economici chinezi caută alte modalități de logistică pentru mărfurile lor, care acum ajung în Europa prin Polonia”, a spus Foca.

Potrivit acestuia, pe 20 septembrie, la Beijing, ambasadorul Republicii Moldova în China, Dumitru Braghiș, a făcut o prezentare publică a oportunităților economice și investiționale ale Moldovei pe calea aderării la Uniunea Europeană, în cadrul conferinței investiționale „One Belt, One Road”.

„Au fost prezentate date economice ale Moldovei, caracteristicile principalelor sectoare, zonele economice libere, sectorul construcțiilor de mașini. Sud-estul Europei, inclusiv Moldova, care se îndreaptă spre aderarea la UE, este foarte interesant pentru investitorii din Asia. Întreprinderile chineze își schimbă dispoziția de a muta fluxurile de export în Europa, ceea ce este determinat de sancțiunile SUA”, a spus Boris Foca.

Avocatul CCI Moldova-China Andrei Coada a mai adăugat că Camera de Comerț și Industrie este gata să ofere asistență juridică companiilor moldovenești care decid să interacționeze cu contrapărțile chineze.

Coada a atras atenția asupra faptului că încă nu există un acord între Moldova și China privind recunoașterea hotărârilor judecătorești ale instanțelor din cele două țări.

Potrivit lui Coada, va fi posibilă verificarea, printre altele, a fiabilității unui probabil partener de afaceri chinez.

„Trebuie să desființăm mitul că nu există trișori printre companiile chineze. Fiecare a cincea entitate de afaceri din Republica Moldova care se adresează CCI pentru asistență povestește despre înșelăciune. Vom examina totul și vom oferi informații întreprinderilor moldovenești pentru a evita eventualele riscuri”, a declarat avocatul.

Coada a subliniat că fiabilitatea informațiilor obținute este garantată de compania parteneră a CCI în China – faimosul Davis Law Office (cu sediul central în Belgia).

Inapoi la arhiva noutaților