Curtea Constituțională, astăzi, a emis o hotărâre prin care anunță că, „orice acțiune și/sau act legislativ care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio”, informează CURENTUL.
„Parlamentul care urmează a fi dizolvat în temeiul art. 85 din Constituție nu are statut şi competenţe identice cu Parlamentul mandatul căruia a expirat în conformitate cu prevederile art.63 din Constituţie”, se mai menționează într-un comunicat al Curții.
În același timp, Curtea declară că, Parlamentul nu este în drept să desfășoare activitate legislativă. „În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se mai adaugă în declarație.
„La apariția circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului în condiţiile art.85 alin.(1) din Constituţie, Președintele țării este obligat, neîntârziat, să sesizeze Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare, cu emiterea, ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, mai comunică Curtea.
În aceeași hotărâre se menționează că, prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
De menționat că, astăzi, începând cu ora 12:30, deputații blocului ACUM și cei din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova se vor întruni într-o ședință a Parlamentului.
Mihaela Conovali