[ X ]
CC a emis aviz: „Speaker-ul sau Premierul numește și primește jurământul ministrului Apărării ”
20 Octombrie

Curtea Constituțională a emis avizul prin care a constatat circumstanța pentru instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul numirii ministrului Apărării, informează CURENTUL.

Potrivit hotărârii CC, judecătorii au constatat că, circumstanță care justifică interimatul funcției de Președinte al RM în cadrul procedurii de remaniere a ministrului Apărării este refuzul deliberat al Președintelui de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de Premier, „ceea ce constituie, în sensul art. 91 din Constituție, imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză”.

Totodată, potrivit hotărârii, în ordinea exercitării interimatului, Președintele Parlamentului sau Premierul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretul de numire în funcția de ministru al Apărării și va primi jurământul acestuia.

Prezentul aviz este definit, nu poate fii supus nici unei căi de atac.

Consilierul în domeniul juridic şi relaţii instituţionale, Maxim Lebedinschi, reprezentant al Preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul, a condamnat această hotărâre.

„Circul continuă. Rolurile au fost repartizate și executate. Noi nu putem să înțelegem cum CC, dând aviz în cazul domnului Vlad Filat, a constatat că acei miniștri sau candidați la funcția de miniștri, Prim-miniștri, în privința cărora planează dubii de corupție, nu pot să fie numiți din nou, iar astăzi dumnealor au luat asemenea decizie – deși asupra lui Eugen Sturza sunt dubii. Noi nu înțelegem cum o persoană care nu are nimic cu MA, va conduce și va sta în fruntea principalului organ de forță”, a conchis Lebedinschi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților