[ X ]
[ X ]
[ X ]
CC a decis respingerea solicitării privind suspendarea acțiunii unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură, depusă de PDM
26 Septembrie

Curtea Constituțională (CC) a decis respingerea solicitării privind suspendarea acțiunii unor prevederi din Legea nr. 128 din 16 septembrie 2019 pentru modificarea cu privire la Procuratură, ca urmare a unei sesizări depuse de către deputați democrații în Parlament, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, autorii sesizării au solicitat Curții suspendarea acțiunii Legii nr. 128 din 16 septembrie 2019 pentru modificarea cu privire la Procuratură în partea referitoare la desfășurarea concursului pentru selectarea Procurorului General (sistarea concursului anunțat de Consiliul Superior al Procuraturii și inițierea unui concurs nou), „în vederea neadmiterii unor grave consecințe pentru statul de drept, unor consecințe negative iminente de abuz și influență în activitatea procuraturii”.

„Curtea a menționat că solicitarea de suspendare a acțiunii prevederilor contestate nu este motivată. Totodată, Curtea a reținut că argumentele autorilor sesizării privind suspendarea acțiunii Legii nr. 128 din 16 septembrie 2019 pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, în partea referitoare la desfășurarea concursului pentru selectarea Procurorului General, nu se încadrează în temeiurile prevăzute de articolul 71 din Codul jurisdicției constituționale și de articolul 251 din Legea cu privire la Curtea Constituțională. Curtea a constatat că poate efectua analiza aspectelor invocate drept temei al suspendării doar la etapa examinării fondului cauzei, motiv pentru care consideră că trebuie să respingă solicitarea autorilor sesizării de suspendare a prevederilor contestate, pentru a nu prejudeca fondul cauzei”, se spune în comunicat.

Decizia Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților