[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cazurile de rabie, pesta porcină africană și gripă aviară în atenția comisiei antiepizootice
2 Martie

La Ştefan Vodă a avut loc şedinţa extinsă a comisiei raionale extraordinare antiepizootice la care au fost prezenți specialiștii direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor, conducătorii centrelor de sănătate, centrului de sănătate publică, primarii, reprezentanții Inspectoratului de poliție și poliției de frontieră, asociaţiei vânătorilor şi pescarilor, transmite CURENTUL.

În țările vecine, Ucraina și România, este destul de complicată situația privind pesta porcină africană, gripa aviară și rabia. În anul 2016 a fost depistat și lichidat un focar de pestă porcină și în nordul Moldovei. Cel mai tragic caz s-a întâmplat în raionul Căușeni unde un bărbat a fost mușcat de propriu câine s-a infectat de rabie și a decedat. Locuitorii raionului trebuie să cunoască cum se depistează infecțiile și ce trebuie de întreprins în caz de îmbolnăvire a animalilor și păsărilor domestice și sălbatice.

După cazul din raionul Căușeni, 87 persoane agresate de câini și pisici s-au adresat după ajutor și au fost vaccinați împotriva rabiei. În 2016 au fost supuse vaccinării antirabică 7458 de câini și 824 de pisici.

Populația de vulpe care sunt sursa principală de infecție rabică de zeci de ori depășește normele. Astfel, în perioada 22 octombrie-18 decembrie 2016 în timpul vânătorii la fazani au fost împușcate 220 de vulpe, inclusiv în Popeasca – 30 de animale, Talmaza – 18, Răscăieți – 10, Ermoclia – 17.

O altă problemă care a fost abordată la ședință – câinii și pisicile vagabonde care sunt periculoase și prin faptul că pot fi infectate de rabie.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților