[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cazuri de rabie și pestă porcină africană depistate în țară. ANSA a demarat procedura de vaccinare
27 Mai

În perioada 16 mai – 24 mai, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate câteva cazuri pozitive de rabie și pesta porcină africană, transmite CURENTUL.

Dintre acestea, 3 cazuri pozitive de rabie au fost confirmate în secţia virusologie, I.P. Centrul Republican de Diagnostică Veterinară – o cabalină în raionul Hâncești, un câine în raionul Strășeni și o pisică în raionul Rezina.

„Cadavrele animalelor afectate au fost nimicite prin ardere și rămășițele de la ardere au fost înhumate. În localitățile afectate de rabie la animale au fost instituite măsuri de carantină pe o perioadă de două luni, timp în care urmează să fie întreprinse activități de control și de eradicare a focarelor de boală”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

La fel, a fost demarată vaccinarea de urgență a câinilor și pisicilor, inclusiv și a animalelor de valoare economică (bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline), precum și monitorizarea stării clinice a acestora. Controlul mișcării animalelor în interiorul țării. Animalele afectate nu se tratează.

În această perioadă au fost identificate și două cazuri de pestă porcină africană. „Pe data de 14.05.2020 a fost prelevată o probă de la un cadavru de mistreț depistat în raionul Ungheni, în apropierea localității Medeleni, și pe 18.05.2020 de la un cadavru de mistreț, depistat în regiunea Rezervației naturale „Pădurea Domnească”, ce se află de-a lungul Prutului, în vestul raioanelor Glodeni și Fălești. Ambele rezultate au fost pozitive”, mai comunică sursa.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților