[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cauza penală împotriva liderului PN va fi urmărită de Raportorul Special al APCE
27 Aprilie

Raportorul Special al APCE privind abuzul sistemului Interpol, Bernd Fabritius, va urmări personal cauza liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Astfel, potrivit Raportorului, Moldova este una dintre acele țări în care puterea abuzează de posibilitățile Interpolului pentru blocarea politicienilor de opoziție, transmite CURENTUL cu referire la ru1.md.

Parlamentarul Consiliului Europei va fi discutat raportul privind abuzul sistemului Interpol, iar în continuare a promis că va urmări și mersul procesului împotriva lui Usatîi.

„În anul următor vom urmări cum va evolua situația, iar în acest context voi monitoriza cazul lui Renato Usatîi, pentru a înțelege dacă există în cazul lui un oarecare abuz al sistemului”, a explicat Berndt Fabritius. „Sunt îngrijorat de ceea că există bănuieli precum că Comisia de control al fișierelor din cadrul Interpol este controlată de oameni care au atitudine la abuzurile din cadrul sistemului”, a adăugat deputatul APCE.

Bernd Fabritius a pregătit un raport la tema abuzului în cadrul sistemului de „înștiințare roșie” (privind darea în căutare internațională) a Interpolului. Potrivit lui, în ultimii ani, unele țări-membre ale Interpol utilizează acest sistem pentru urmărirea oponenților politici peste hotare. Fabritius propune Interpolului să verifice mai minuțios solicitările în privința „înștiințării roșii”, care vin de la Birourile naționale centrale ale țărilor care anterior au abuzat de sistem.

Amintim că anterior liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că în Biroul moldovenesc al Interpol sunt angajați care, ca și majoritatea angajaților structurilor de forță, se supun ordinelor din oficiul oligarhului Vladimir Plahotniuc. De legături directe cu Plahotniuc este bănuit și șeful Oficiului național al Interpol, Viorel Tentiu. Iar una dintre comisiile importante (de control al fișierelor din cadrul Interpol) la începutul lunii aprilie a fost numit Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiției Moldovei, potrivit unor informații, la fel apropiat lui Plahotniuc.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților