[ X ]
[ X ]
[ X ]
Câți cetățeni trebuie să voteze pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis? Analist: „Este un număr foarte mare”
24 Octombrie

Analistul politic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, crede că Referendumul de demitere a primarului general suspendat al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, poate fi și nevalid, dacă nu se vor prezenta numărul necesar de cetățeni la vot. Despre aceasta analistul a vorbit în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, transmite CURENTUL.

Veceaslav Berbeca spune că orice rezultat nu va avea Referendumul privind prezența la vot, socialiștii vor folosi această imagine în alegeri.

„Dacă partidele de dreapta vor boicota acest Referendum, nu va fi întrunit numărul necesar de participanți și asta ar însemna că Referendumul va fi declara nevalid. Însă eu văd și o altă parte a acestei medalii – cred că, chiar dacă va fi nevalid – și probabil asta va fi dacă boicotează marea parte a cetățenilor acest Referendum – vor ieși foarte mulți reprezentanți ai socialiștilor și evident numărul celor care vor vota împotriva lui Chirtoacă va fi foarte mare în comparație cu cei care vor vota împotrivă. Această imagine va fi folosită de către socialiști în alegeri. Ei vor spune – uitați-vă, o cifră foarte mare au votat pentru demiterea lui Chirtoacă, însă nu ne-a ajuns un număr foarte mic de voturi pentru că acest Referendum să fie valid”, spune analistul.

De asemenea, analistul menționează că pentru ca Referendumul să fie valid este nevoie de prezența la vot a peste 160 de mii de locuitori ai Capitalei.

„Ca să fie valid, trebuie să iasă 1/3, dar ca să-l demită, trebuie să voteze jumătate sau mai mulţi decât au votat la alegeri în favoarea lui. Asta înseamnă că trebuie să voteze pentru demiterea lui Chirtoacă circa 163 de mii de oameni. Este un număr foarte mare”, a spus Veaceslav Berbeca.

Totodată, Veaceslav Berbeca crede că, cel mai probabil, acest Referendum nu va întruni numărul necesar de alegători pentru a-l demite pe Chirtoacă.

„Din punctul meu de vedere, mai degrabă nu va fi validat acest referendum deoarece nu va ieși probabil numărul necesar de oameni care să voteze. Sau nu vor vota. Și asta înseamnă că, dacă noi avem un primar suspendat așa cum este dl Chirtoacă, atunci în perioada suspendării lui interimatul este asigurat de către Nistor Grozavu. Nu pot să aibă loc alegeri anticipate ale primarului până nu este o decizie finală față de dl Chirtoacă”, a punctat analistul.

Cristina Parfeni

foto: europalibera.org

Inapoi la arhiva noutaților