Expertul în politici publice, juristul Ștefan Gligor, are câteva întrebări pentru Comisia Electorală Centrală (CEC) în contextul deschiderii secțiilor de vot peste hotare, transmite CURENTUL.
Juristul se întreabă de ce pentru Italia, cu circa 11 mii cetățeni înregistrați, CEC propune deschiderea a 45 secții de vot, iar pentru Federația Rusă cu 6 mii cetățeni – 38.
„Dl Cimil, Președintele CEC, pe data de 11 septembrie, cu 5 zile până la finisarea procedurii de înregistrare prealabilă, expediază în adresa Ministerului Afacerilor Externe propunerile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate.
Din acest document aflăm că se propune deschiderea a 38 de secții în Federația Rusă.
Am o întrebare în adresa dlui Cimil și a celorlalți membri CEC care au devenit foarte silențioși în ultimul timp. Cum pentru Italia care are aproape 11 mii de înregistrări prealabile voi propuneți 45 de secții de vot, iar pentru Federația Rusă cu 6 mii, din care majoritatea falsificate, propuneți 38?
În ce temei și bază?”, se întreabă Ștefan Gligor.
O altă întrebare care și-o pune juristul, care a apărut în contextul pandemic, ce se întâmplă dacă Italia, Spania, Germania nu vor permite deschiderea secțiilor din cauza COVID-19?
„Acum vă mai întreb ceva. Există o mare probabilitate ca Italia, Spania și Germania nu vor permite deschiderea secțiilor de vot din cauza pandemiei, pentru ca acele state nu sunt Rusia, acolo sănătatea oamenilor contează.
Ce veți face voi, membrii CEC ca să asigurați dreptul oamenilor la vot?
Ce veți întreprinde voi, membri CEC ca să nu permiteți fraudarea procesului de vot în Federația Rusă? Unde sunt garanțiile ca în FR nu vor fi falsificate buletinele și procesele-verbale așa cum se obișnuieste în această țară la fiecare scrutin, că nu vor fi folosite resursele administrative pentru a aduce organizat oamenii la vot, etc.?”, se întreabă Ștefan Gligor.
Cristina Parfeni