„Interesul față de protecția proprietății intelectuale înregistrează un trend pozitiv”. Afirmația a fost făcută de Lilia Bolocan, directorul AGEPI, în cadrul unui interviu pentru buletinul informativ al IDIS „Viitorul”, transmite CURENTUL.
Lilia Bolocan spune că în ultimii ani a crescut numărul de cereri de înregistrare/brevetare a obiectelor de proprietate intelectuală.
„Având în vedere că sistemul național de PI este relativ tânăr, utilizarea acestuia de către agenții economici din Republica Moldova nu este la fel de activă în comparație cu situația din ţările UE care au tradiții de peste 100 de ani de implementare a valorilor proprietății intelectuale. Totuși, bazându-ne pe date concrete ce reflectă activitatea în domeniul de competență a AGEPI, dar și a altor actori implicați în sistemul de protecție și respectare a drepturilor de proprietate intelectuală, putem conchide că interesul față de protecția proprietății intelectuale înregistrează un trend pozitiv. Astfel, în ultimii ani a crescut considerabil numărul de cereri de înregistrare/brevetare a obiectelor de PI, dar și a persoanelor care accesează pagina web a AGEPI, pentru informații, solicită consultanță și servicii în domeniul PI. Un indicator elocvent este interesul prezentat de către diferite categorii de persoane pentru organizarea unor seminare sau ateliere de lucru tematice axate pe subiecte concrete, ca de exemplu: cum să înregistrezi o marcă, un design industrial, cum să protejezi o invenție sau o indicație geografică în Republica Moldova și în UE”, a spus Lilia Bolocan.
De asemenea, ea a menționat că a crescut semnificativ interesul pentru asigurarea protecției obiectelor de PI la frontieră, dar și interesul consumatorilor față de produsele originale și cu proveniența stabilită. Totodată, crește și numărul liceelor și universităților interesate de organizarea unor lecții în domeniul PI și chiar a unor cursuri introductive în domeniu.
Cristina Pendea