[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cartea „Iluzia Fericirii – O izbăvire terapeutică” rămâne fără lansare oficială? Dorian Furtună pune punctele pe „i”!
29 Iulie

Dorian Furtună – etolog, doctor în biologie, a lansat recent pe on-line noua sa carte „Iluzia Fericirii – O izbăvire terapeutică”, aceasta fiind disponibilă în librării, însă deocamdată o lansare oficială offline nu a avut loc. Într-un interviu pentru CURENTUL, autorul a pus punctele pe „i” în privința lansării și a motivului pentru care nu s-a desfășurat încă.

„Deocamdată nu prea are cine vorbi în cunoștință de cauză despre lucrare. Poate că în câteva luni vor fi mai mulți cititori care s-au pătruns de ideea cărții și vor fi dornici să povestească și altora impresiile lor; vom vedea”, a precizat el.

Dorian Furtună, referindu-se la reacțiile cititorilor, a spus că a făcut „atâta lume „fericită”” cu această carte.

„Aproape fiecare persoană cu care vorbesc în ultima vreme mă convinge că e foarte fericită. Nu e un paradox la mijloc, ci e vorba de o primă reacție psihologică de apărare (pe care am anticipat-o). Insistența acestor oameni că „sunt fericiți” e un fel de încercare de a eluda disonanța cognitivă pe care le-am provocat-o. Confruntați cu ideea că fericirea e doar o iluzie, ei preferă să nege din start și categoric o asemenea afirmație, care le zdruncină din temelii unele convingeri și repere formate încă în copilărie. Înțeleg prea bine revolta oamenilor pornită din reflex, precum și exagerarea stărilor pe care ei le reclamă – că ar fi fericiți –, pentru a se poziționa în mod categoric și avantajos în raport cu propria lor percepție de sine. Or, a recunoaște că fericirea e, într-adevăr, o iluzie, ar însemna pentru mulți dintre ei să renunțe la un crez care le oferea un fel de simulacru de confort psihic și o vagă speranță utopică. Nu e ușor să renunți la o credință cu care te-ai obișnuit de mic, fie că e vorba de Moș Crăciun, de Dumnezeu sau de Fericire”, a subliniat etologul.

Interviul integral cu Dorian Furtună va fi publicat pe www.curentul.md pe parcursul zilei de mâine.

CURENTUL precizează: Dorian Furtună mai este autor al cărților: „Homo aggressivus. De ce nu se opresc războaiele și violența” (2015), „Cugetările unui (ne)cunoscut” (2017) și „Mozaicul Uman. Evoluția omului și originea raselor” (2018).

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților