[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Cartea e cel mai bun cadou”. Top 10 cărți care merită a fi citite
2 Ianuarie

Topul e unul personal, bazat pe ceea ce am citit în acest an și anii precedenți, cărți care mi-au plăcut și aș recomanda să fie citite.

Desigur că am citit „Maestrul și Margarita”,„Jurnalul Anei Frank”, „Jane Eyre”, „1984”, „Război și Pace”, „Crimă și Pedeapsă”, etc., dar în acest top ele nu se vor regăsi pentru că dacă dai un search pe google, anume acestea apar în toate topurile, ori pe parcursul anului am descoperit și alți autori care merită a fi citiți.

Nu voi face o analiză proprie a cărților, părerea mea poate fi diferită de alți cititori. Totuși, consider că aceste titluri chiar merită a fi citite.

„Ucigașul ABC” de Agatha Christie

„Domnule Hercule Poirot, vă face o deosebită plăcere să dezlegați mistere care sunt prea complicate pentru neîndemânatica noastră poliție britanică, nu-i așa? Dar e momentul să vedem, domnule Poirot cel Isteț, cât de isteț sunteți, de fapt”.Scrisoarea anonimă este o provocare de maestru sau o farsă de prost gust? Răspunsul devine evident când Alice Ascher este omorâtă în bătaie în magazinul ei din Andover. Singurul indiciu aflat lângă cadavru este un fragment dintr-un ghid ABC. Teama lui Poirot este că acum, după prima victimă, al cărei nume începe cu prima litera din alfabet, urmează alte 25…

„Cazul Magheru” de Mihail Drumeș

Unul dintre cele mai reușite romane ale lui Mihail Drumeș. „Cazul Magheru” este povestea pasionantă a tânărului Ilarie, un intelectual sensibil și precoce, pasionat de psihologie și de pian care, după moartea devastatoare a iubitei sale, se decide să devină medic. Visul lui este să-și definitiveze studiile în India, dar pentru asta ar avea nevoie de o grămadă de bani. De unde îi va procura și oare cu ce preț?

„Cele două vieți ale lui Zidane” de Jean Philippe și Patrick Fort

Unul dintre cei mai inteligenți jucători – dar și una dintre cele mai misterioase legende ale fotbalului – Zinédine Zidane se poate lauda cu o cariera de poveste. Câștigător al Cupei Mondiale cu echipa Franței, Zidane devine, în 2000, cel mai scump jucător al planetei, în clipa în care este transferat de la Juventus Torino la Real Madrid pentru suma de 75 milioane de euro. Talentul său excepțional îi va asigura un loc printre cei mai buni jucători ai tuturor timpurilor. Cariera sa pe teren se va sfârși exploziv odată cu celebra lovitură cu capul în pieptul lui Marco Materazzi, în finala Cupei Mondiale din 2006.

„Portocala Mecanică” de Anthony Bugess

Romanul „Portocala mecanica” a fost ecranizat în 1971, în regia lui Stanley Kubrick, avându-i în distribuție pe Malcolm McDowell și Michael Bates. Popularitatea formidabilă a romanului a fost dublată de intensa mediatizare a filmului, nominalizat la patru premii Oscar. Alături de „1984” și „Minunata lume noua”, „Portocala mecanica” ne oferă o viziune a alienării omului într-un viitor postindustrial, dezvăluind granițele fragile care despart binele de rău.

„Împăratul muștelor” de Wiliam Golding

Un grup de copii scapă cu viață din catastrofa prăbușirii unui avion și încearcă să supraviețuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieții lor, o noua robinsoniadă departe de adulți și de regulile acestora, se transforma într-un coșmar ucigător de vise: ura ia locul inocenței și crima se înstăpânește peste o lume care-și rătăcește busola. O parabola de o forță incredibilă care ne oferă un răspuns deopotrivă crud și realist la întrebarea: Este libertatea absolută calea spre paradis?

„Șoaptele Planetei M” de Igor Volnițchi

„Moldova. Migrație. Moarte. Planeta M. Și patru povestiri tulburătoare, în simbolismul lor implicit și asumat, așa cum numai un prozator determinat de patima unei profesii intrate în sânge poate să o facă”.

Seria „Harry Potter” de J.K Rowling

Volumele Harry Potter formează o serie foarte populară în întreaga lume; ele aparțin genului fantastic. Cărțile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley și Hermione Granger. Povestea se desfășoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii, o școală pentru tinerii vrăjitori și magicieni. Punctul central al poveștii îl reprezintă conflictul dintre Harry și întunecatul vrăjitor Voldemort, care i-a ucis pe părinții lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei.

„Fight Club” de Chuck Palahniuk

Publicat în 1996 și devenit un clasic al literaturii underground, Fight Club este unanim considerat în momentul de față unul dintre cele mai originale și provocatoare romane scrise în ultimul deceniu al secolului XX. „Fight Club” este povestea unui tânăr care trăiește într-o lume plină de eșecuri și de minciuni. El își găsește debușeul în bătăi clandestine organizate în subsolurile barurilor după ora închiderii. Născut din mintea lui Tyler Durden, Fight Club reprezintă un mod de evadare din existentele mărunte și restrictive ale lui Tyler și ale prietenilor săi. Dar în lumea lui Tyler nu exista reguli, nu exista limite, nu exista obstacole. Romanul „Fight Club” a stat la baza unui film celebru (1999), regizat de David Fincher, cu Brad Pitt, Edward Norton și Helena Bonham Carter în rolurile principale.

„Căutând-o pe Alaska” de John Green

Miles Halter, un adolescent singuratic pasionat de cuvintele rostite de personaje celebre în ultimele lor clipe de viață – pleacă la școala cu internat Culver Creek în căutarea a ceea ce Rabelais numea „Marele Necunoscut”. Acest Necunoscut se dovedește mai tulburător decât și-ar fi imaginat vreodată când în noul său cerc de prieteni își face intrarea seducătoarea Alaska Young. Inteligentă, amuzantă, imprevizibilă, Alaska îl atrage într-o lume misterioasa de lumini și umbre, ce sta sub semnul ultimelor cuvinte ale lui Simon Bolívar, faimosul general imortalizat de Gabriel García Marquez: „Cum o sa mai ies eu din labirintul asta?“. Nimic nu va mai fi la fel…

„Un erou al timpului nostru” de Mihail Lermontov

Un erou al timpului nostru, primul roman psihologic din literatura rusă, urmărește aventurile lui Grigori Peciorin, un ofițer de gardă dintr-un regiment încartiruit în Caucaz. Stăpân al propriului destin, înzestrat cu o minte pătrunzătoare, o sensibilitate ieșita din comun și un farmec ce l-ar putea duce departe, Peciorin își irosește talentele cu nechibzuință, aruncându-se în cele mai nebunești și mai primejdioase aventuri, din care nu lipsesc femeile, rivalii, briganzii, contrabandiștii sau duelurile. Mintea sa ageră este mereu în căutarea unei noi provocări, mereu în căutarea adevărului și a înțelegerii unor taine care pe mulți i-ar înfricoșa. Plictisit de viață, orbit de vanitate, măcinat de o pustietate a sufletului pe care nimic nu pare să fie în stare s-o umple, Peciorin alunecă într-un soi de fatalism, dându-și seama că setea sa nedomolită de noi experiențe și plăceri duce nu numai la distrugerea celor apropiați, ci și la propriul declin.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților