[ X ]
[ X ]
[ X ]
Carne de struț în magazine și restaurante: Ce și-a propus un antreprenor din țară
16 Iulie

De un an de zile, în raionul Basarabeasca activează cea mai mare fermă de struți datorită curiozității și entuziasmului tânărului fermier Gheorghe Haruța, transmite CURENTUL.

Contactat de reporterul nostru, antreprenorul a spus că misiunea acestei ferme de struți constă în susținerea unui stil de viață sănătos, deoarece carnea de struţ este foarte sănătoasă. Aceasta conţine mult fier, vitamina E, este foarte fragedă. Este o carne curată pentru că nu conţine hormoni sau alţi aditivi de creştere. Este tipul de carne bună pentru copii, femei însărcinate, pentru persoanele care au probleme cu inima.

„Planificam să deschid o fermă de iepuri și în timp ce mă documentam despre creșterea acestora cineva mi-a sugerat să deschid o fermă de struți. Timp de doi ani am avut mai multe deplasări în România la cele mai mari ferme de struți care au înregistrat rezultate remarcabile în acest domeniu. Am vizitat și câțiva crescători de struți din țara noastră, care cresc în medie între 3-8 struți în condiții de casă. Am analizat bine situația creșterii acestei specii de păsări în țara noastră și am văzut de ce acest domeniu nu este dezvoltat destul”, a spus Gheorghe Haruța.

Lipsa pieței de desfacere în acest domeniu l-a motivat pe antreprenor să deschidă o fermă de struți în raionul Basarabeasca, satul Abaclia. Și-a început activitatea cu 30 de pui de struț pe care îi crește deja de un an și două luni. Struții sunt hrăniţi după o rețetă studiată la un colegiu din Buzău, România compusă din treisprezece componente, care includ toate cerealele care se produc în țara noastră. Lucerna reprezintă 70% din mâncarea struților şi 30% cereale produse în ferma proprie sub formă de granule. Struțul mascul poate crește până la 2,70 m înălțime și 160-170 kg. O familie de struți este compusă din două femele și un mascul. În perioada de maturitate, masculii se deosebesc de femele prin culoare penelor, ale masculilor sunt negre, iar ale femelelor mai deschise.

Potrivit lui Gheorghe Haruța struții de la fermă s-au acomodat foarte bine în zona de Sud a țării și rezistă atât la temperaturile joase, cât și la cele ridicate, datorită temperaturii corpului de 40 de grade, care le permite să reziste la temperaturi joase de până la -27 grade Celsius.

„În prezent la fermă cresc 27 de struți,deoarece trei struți au fost tăiați. Pentru început carnea este consumată de membrii familiei și prieteni, însă planificăm pe viitor să realizăm carnea de struț pe piața locală ca acesta să fie consumată în restaurantele din țară, deoarece carnea de struț nu poate fi cumpărată nici într-o rețea de magazine sau în piețe. Scopul nostru este să deschidem piața de desfacere în acest domeniu pentru ca oamenii să profite de beneficiile cărnii de struț”, a spus Gheorghe Haruța.

Antreprenorul spune că nu este dificil să îngrijești cele mai mari păsări din lume fiindcă struții sunt foarte prietenoși și puțin agresivi doar în perioada de reproducere. Gheorghe Haruța planifică să-și extindă ferma de struți prin construirea unui incubator pentru înmulțirea puilor.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților