[ X ]
[ X ]
[ X ]
www.cariera.anofm.md – platforma lansată de ANOFM și ILO, în susținerea tinerilor care-și caută un loc de muncă
17 Octombrie

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu suportul proiectului Organizației Internaționale a Muncii (ILO) „Promovarea ocupării tinerilor”, a lansat astăzi platforma on-line www.cariera.anofm.md, adresată tinerilor, informează CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă, orientarea și ghidarea în carieră devine un instrument principal în dezvoltarea şi afirmarea personalităţii fiecărui tânăr şi în alegerea corectă a profesiei, conform aspiraţiilor, dorinţelor şi cunoştinţelor sale.

O problemă cu care se confruntă astăzi tinerii este lipsa informațiilor ample cu referire la competențele necesare, în baza aspirațiilor individuale, pentru o viitoare carieră, corelate cu cerințele pieței muncii, ce ar permite, în final, obținerea unui loc de muncă potrivit.

În acest sens, grație unui studiu al celor mai recente date statistice disponibile, a fost examinată situația tinerilor pe piața muncii în Republica Moldova și au fost identificate ocupațiile în care ponderea tinerilor este semnificativă. Aceste activități implică o descriere a sarcinilor, contextului muncii, nivelului de educație și calificare – necesare pentru alegerea corectă a viitoarei profesii.

„Inițiativele inovative de orientare și ghidare în carieră, precum este și această platformă destinată tinerilor, pot contribui la o mai bună aliniere a sistemului educațional la necesitățile pieței muncii, iar drept urmare – la atingerea obiectivului 8 al Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, prin care RM s-a angajat „să promoveze o creștere economică incluzivă și de durată, ocuparea integrală și productivă a forței de muncă și munca decentă pentru toți”, spune Violeta Vrabie, coordonator proiect ILO.

Platforma www.cariera.anofm.md este un instrument nou, adresat tinerilor, care se află în dilemă în ceea ce privește viitorul lor parcurs profesional.

„ANOFM, prin intermediul acestei platforme, vine să susțină tinerii, oferindu-le posibilitatea de a lua decizii, după ce s-au informat bine în privința alegerii corecte a profesiei, conform aspiraţiilor, dorinţelor şi cunoştinţelor lor”, spune Raisa Dogaru, director ANOFM, precizând că, această acțiune se înscrie în unul dintre obiectivele Strategiei Naţionale privind Ocuparea Forţei de Muncă pentru anii 2017-2021 – corelarea sistemului educaţional cu cerinţele pieţei muncii, pentru calificări și competențe mai bune.

De menționat că, serviciile de orientare și ghidare în carieră pot contribui la creșterea șanselor de a găsi un loc de muncă adecvat aspirațiilor profesionale, abilităților și ofertei de locuri de muncă existente pe piața muncii, prin integrare și implicare completă, acces la informații și servicii de calitate, educație și muncă.

Pentru mai multe detalii accesați www.cariera.anofm.md.

image1

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților