În perioada 22 martie – 22 mai, anul 2017, în toată țara s-a desfășurat acțiunea de salubrizare și amenajare a localităților. Inspectoratul Ecologic de Stat a elaborat și prezentat programul de acțiuni privind organizarea și desfășurarea Campaniei „Cu privire la organizarea și desfășurarea acțiunilor de primăvară de salubrizare și amenajare a localităților și a corpurilor de apă” care a fost un suport consultativ – metodologic pentru autoritățile publice locale la întocmirea programelor și planurilor locale de organizare și desfășurare a acțiunilor de salubrizare, transmite CURENTUL.
Agențiile/Inspecțiile Ecologice pe tot parcursul bilunarului au monitorizat organizarea și desfășurarea cu succes a acțiunii de salubrizare a localităților de către autoritățile Administrației Publice Locale (APL).
În timpul Campaniei de salubrizare inspectorii de mediu au organizat raiduri ecologice în comun cu reprezentanții APL urbane/rurale respective în rezultatul cărora au fost concretizate volumele de lucru pentru lichidarea gunoiștilor stihinice formate în parcuri, păduri, fâșii de protecție a drumurilor, pe terenuri agricole și publice. Acțiunile de salubrizare la un nivel satisfăcător s-au desfășurat în municipiul Ungheni, raioanele Briceni, Cahul, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Fălești, Hîncești, Leova, Șoldănești, Taraclia, unde au fost curățate cele mai mari suprafețe ocupate de deșeuri.
În unele primării din raioanele Basarabeasca, Cimișlia, Orhei, Rîșcani, Rezina, Sîngerei, Vulcănești lucrările de salubrizare s-au desfășurat anevoios, invocându-se diferite motive, principala cauză fiind lipsa financiară a APL și dotarea insuficientă a primăriilor cu transport special. În lipsa unui management corect de gestionare a deșeurilor implementat de către primării, în mod arbitrar se formează noi gunoiști în afara perimetrelor admisibile și special amenajate.
Pe parcursul campaniei s-au desfășurat și acțiuni de educație ecologică a populației prin intermediul seminarelor și adunărilor în colective, întrunirilor cu factorii de decizie. Măsurile întreprinse de salubrizare a localităților și rezultatele obținute au fost pe larg reflectate în mass-media, emisiuni radio și televiziune. Salubrizarea prezintă o mare importanță în lupta antiepidemică, fiind știut că lipsa de curățenie favorizează mult mai rapid răspândirea bolilor infecțioase. Însă nu este suficient ca acțiunea de salubrizare și înfrumusețare să se limiteze la anumite zile speciale, trebuie sa aibă caracter de continuitate.
Astfel, pe parcursul campaniei de salubrizare au fost depistate 3 122 gunoiști stihinice cu suprafața de 246,64 ha, din acestea – 2 661 gunoiști cu suprafața de 174,74 ha au fost lichidate. Vinovații de încălcarea legislației privind gestionarea deșeurilor au fost sancționați, fiind încheiate 489 de procese – verbale cu privire la contravenție persoanelor fizice/juridice și cu funcții de răspundere, au fost emise 28 de publicații/emisiuni Radio-TV privind desfășurare acțiunilor de salubrizare.
Suma amenzilor aplicate a constituit 342 500 lei din care au fost achitate 154 525 lei. Implementarea Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 va asigura realizarea unui nou mod de colectare/depozitare a deșeurilor menajere, a celor de producție, recuperarea materialelor reutilizabile, protecția mediului și realizarea unui program de salubrizare stradală unitară, mod care va contribui la reducerea cantității de deșeuri depozitate în respectivele zone prin stabilirea unui sistem adecvat de tratare pentru fiecare tip de deșeu.
Organizarea lucrărilor de salubrizare și raidurilor ecologice nu s-au terminat odată cu finalizarea bilunarului, dar vor continua și pe viitor, prin acțiunile inspectorilor de mediu pentru ecologizarea țării.
Cristina Parfeni