[ X ]
[ X ]
[ X ]
Care sunt principalele cauze de deces în Republica Moldova? Statistica pentru 2020
24 Iunie

Bolile aparatului circulator au devenit cauza cea mai frecventă a deceselor în rândul moldovenilor. Cel puțin așa arată o statistică pentru anul 2020 oferită de Agenția Națională pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, informează CURENTUL.

Solicitată de reporterul nostru, șefa adjunct a Direcției Management Date în Sănătate a ANSP, Anastasia Tomșa, ne-a comunicat că din cauza afecțiunilor aparatului circulator, în anul precedent au decedat 22 875 de persoane.

Alte maladii care au avut un impact major asupra mortalității sunt tumorile și cancerul, care au determinat 5 973 și respectiv 5 941 de decese. O pondere la fel de mare au avut-o bolile aparatului digestiv, care au provocat 3 113 de victime.

Consecințe fatale au fost înregistrate și ca urmare a traumelor, otrăvirilor și a bolilor respiratorii. Acestea au provocat moartea a 1 954 și respectiv – 1 635 de persoane.

Printre maladiile mai rar întâlnite, ce au cauzat până la o mie de victime, se numără bolile infecţioase şi parazitare, bolile aparatului genito-urinar și cele ale sistemului nervos.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților