Directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, spune că cele mai multe informații despre acte de corupție au venit, în 2021, din zona autorităților publice locale, transmite CURENTUL.
În cadrul unui interviu pentru anticorupție.md, Vadim Cojocaru a menționat că cetățeanul este cel care poate să spună cu certidudine care sunt domenii cu care interacționează cel mai des și unde este de cele mai dese ori abuzat sau cui a trebuit să dea mită în cele mai frecvente situații.
„Totuși, o analiză numerică a dosarelor pe domenii, în 2021, arată că cele mai multe informații despre acte de corupție au venit din zona autorităților publice locale. Acestea sunt urmate de întreprinderile comerciale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Proprietăți Publice, Agenția Servicii Publice, Ministerul Sănătății, Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal de Stat.
Dar iarăși trebuie să vă spun că nu vorbim despre cele mai corupte instituții. Este vorba mai degrabă de numărul dosarelor pornite și în care au fost vizați angajați din aceste instituții. Avem o creștere a numărului de polițiști cercetați pentru acte de corupție – 56 în 2021 față de 38 în 2020”, spune Vadim Cojocaru.
De asemenea, funcționarul spune că s-au cercetat penal persoane din domeniul ocrotirii sănătății, inspectori fiscali, angajați ai diferitor ministere, consilieri locali, alți angajați ai autorităților publice.
„Majoritatea domeniilor sunt afectate de corupție. Noi ne străduim să acționăm acolo unde identificăm riscuri de corupție, unde avem cazuri flagrante și denunțuri de la cetățeni. Evindet, corupția nu poate să fie stârpită definitiv, dar sperăm că prin orice operațiune desfășurată atingem și efectul preventiv.
Nu mai puțin important pentru noi este să putem recupera prejudiciul pe care l-au cauzat persoanele publice statului și, nu în ultimul rând, cetățeanului simplu.
În cauzele penale, pornite de CNA, am stabilit un prejudiciu de aproximativ 70 de milioane de lei, iar pe o tremie din această sumă a fost aplicat sechestru. Vrem să reușim să sechestrăm cât mai multe bunuri provenite din infracțiuni. În această direcție lucrează Agenția de recuperare a bunurilor infracționale”, mai spune Vadim Cojocaru.
Cristina Parfeni