[ X ]
[ X ]
[ X ]
Care este soarta celor 4,4 mlrd. lei care trebuiau să ajungă în RM din partea FMI și UE? Slusari: „Banii nu vor ajunge…”
14 Decembrie

Șeful fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, afirmă că cele 4,4 miliarde de lei care trebuiau să ajungă în Republica Moldova prin prima tranșă de la FMI și următoarea tranșă de la UE, nu vor ajunge în țară, transmite CURENTUL.

Alexandru Slusari punctează că banii nu vor ajunge în 2020 pentru nu va fi semnat nici un Acord cu FMI.

„Din informația de la Ministerul Finanțelor decurge că în lipsa acestui sprijin, soldul la 31 decembrie 2020 pe conturile trezoriale va fi estimat la maxim circa 2 mlrd. lei. Trebuie de remarcat că lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor este nevoie de, aproximativ, 3,5 mlrd. lei, iar ianuarie, tradițional, este cea mai problematică lună pentru MF sub aspectul acumulării veniturilor. În acest context există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri”, spune Slusari.

De asemenea, el menționează că și pentru proiectul bugetului 2021 Guvernul vine cu o abordare riscantă.

„Acei 4,4 mlrd. lei sunt introduse în proiectul bugetului ca sursă de acoperire a deficitului bugetar. Dar deja este evident că guvernul Dodon nu este capabil să acceseze fonduri externe, iar în contextul alegerilor anticipate există o probabilitate sporită că următorul executiv plenipotențiar va fi instituit în Moldova nu mai devreme de luna iunie, programele cu donatorii apărând, în cel mai bun caz, în toamna anului 2021”, mai menționează Slusari.

În acest context, Alexandru Slusari reiterează îndemnul Platformei DA ca guvernul Chicu să revizuiască mai multe cheltuieli bugetare, renunțând la majorări substanțiale de finanțare a instituțiilor de forță, proiectul criminal Arena Națională, construirea și reparația unor ambasade și judecătorii, procurarea automobilelor pentru instituțiile bugetare, construcția de drumuri.

„Banii eliberați să fie realocați pentru sprijinul pensionarilor, agricultorilor, autorităților publice locale și al programelor pentru Diaspora”, mai menționează Slusari.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților