[ X ]
[ X ]
[ X ]
Carantina le-a dat planul peste cap. Agricultor: „Stăteam cu legumele în sere, dar…”
8 Aprilie

După măsurile impuse de autorități privind pandemia de COVID-19, fermierii şi agricultorii din ţară se confruntă cu probleme la vânzarea mărfii. Producătorii de legume caută soluţii, încearcă să se organizeze, iar unica cale de a-şi realiza produsele în această perioadă este plasarea anunţurilor pe reţelele de socializare şi livrarea la domiciliu.

Contactat de reporterul nostru, agricultorul Pavel Perentiev din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, a spus că criza provocată de răspândirea virusului COVID-19, i-a pus pe fermieri într-o situaţie dificilă lăsându-i fără piaţă de desfacere şi cu legumele în sere.

„În acest an am început activitatea cu o cultură mare de ridiche roşie de lună. După ce a fost anunţată carantina în ţară, a doua zi am început să strângem ridichea din cele cinci sere pe care le avem, aproximativ 20 de ari de teren protejat. Nu ştiam ce să fac, cum să procedez şi am decis să plasez mai multe anunţuri pe pagina mea de facebook Grădina lui Pasha „Legume Bio”, prin întermediul căreia îi ţin la curent pe urmăritori despre ce producem, cum producem. Datorită anunţurilor prin care am comunicat că oferim livrare la domiciliu am început să distribuim produsele noastre mai întâi în satele vecine, până la oraş. Vânzările au început să crească după ce am început livrarea. Am pornit cu un preţ de 35 de lei pentru un kg de ridiche, apoi a scăzut la 30 de lei şi acum este 25 de lei, dar am reuşit să realizăm în mare parte roada obţinută, iar în zilele următoare sperăm să încheiem livrările pentru ultimele comenzi”, a spus Pavel Perentiev.

Agricultorul susţine că a fost destul de dificil să-şi realizeze produsele în acest an, deoarece procesul a durat mai de mult ca de obicei, principala cauză fiind lipsa pieţei de desfacere. Potrivit lui Pavel Perentiev, în perioada de carantină munca fermierilor s-a dublat, la fel şi cheltuielile. Dacă până acum aveau grijă doar să strângâ roada şi s-o distribuie în pieţe, acum aceştia trebuie să aibă grijă să adune comenzile şi să livreze produsele în localitatea în care sunt solicitate.

Un alt agricultor care creşte castraveţi, Constantin Lefter, a spus pentru CURENTUL că îndată ce a plasat pe o reţea de socializare un anunţ că livrează castraveţi la domiciliu, comenzile nu au întârziat să apară.

„Plasarea anunţului pe internet a fost unica soluţie prin care ne-am gândit că am putea să realizăm castraveţii. Am început să culegem castraveţii şi să livrăm câte puţin. Treptat comenzile au început să crească, iar acum nu mai dispunem de cantităţi suficiente ca să facem faşţă tuturor comenzilor”, a spus agricultorul.

Crescătorul de verdeţuri din comuna Băcioi, Vasile Crozov a spus că în cele două zile de când a început să strângă ceapa, mărarul şi ridichea a avut multe comenzi.

„În această perioadă este destul de greu atât pentru noi, agricultorii, cât şi pentru oamenii care stau în casă. Noi venim în ajutorul lor şi le livrăm produsele noastre bio la domiciliu pentru că mulţi îşi doresc să consume cât mai multe vitamine şi verdeţuri proaspete primăvara. Oamenii din localitate vin şi cumpără de la noi, dar celor bătrâni le livrăm cele necesare acasă, respectând toate regulile de igienă”, a spus Vasile Crozov.

Preţurile pentru un kilogram de castraveţi variază între 35 şi 50 de lei, un kijlogram de ridiche poate fi cumpărat cu 25 – 20 de lei, 30 de lei pentru un kg de ceapă verde şi respectiv 5 şi 8 lei pentru o legătură de mărar.

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților