[ X ]
[ X ]
[ X ]
Caracteristica vremii pentru săptămâna care a trecut: Vreme caldă cu precipitații
26 Februarie

În decursul săptămânii trecute pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei și cu precipitații. Temperatura medie săptămânală a aerului a fost mai ridicată față de valorile normei cu 1,5-2,5ºС şi a constituit -1,0..+1,1ºС, transmite CURENTUL.

Temperatura maximă a aerului a urcat până la +6ºС (SM Tiraspol).
Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -7ºС (SM Soroca, Bălți).
În decursul săptămânii au căzut precipitații sub formă de zăpadă, lapoviță și ploaie. Suma precipitațiilor căzute pe 60% din teritoriul țării în fond a constituit 10-21 mm, sau 1-2,5 norme săptămânale. Cantitatea maximă de precipitații s-a semnalat în regiunea PH Brânza – 41 mm (145% din norma lunară) și SM Cahul – 33 mm (100% din norma lunară). În restul teritoriului, predominant în jumătatea de nord a țării, au căzut 4-7 mm  de precipitații, sau 55-70% din norma săptămânală.

Stratul de zăpadă în decursul săptămânii s-a semnalat preponderent în jumătatea de nord a țării, în unele zile (15, 16 februarie) strat de zăpadă s-a semnalat aproape pretutindeni. Înălțimea acestuia  pe platformele meteorologice a variat între 1 și 17 cm.

Pe parcursul săptămânii, pe cea mai mare parte a teritoriului țării solul a fost dezghețat, doar la sfârșitul perioadei izolat grosimea lui de îngheț a constituit 1-7 cm.

Culturile de toamnă şi plantaţiile multianuale în decursul săptămânii s-au aflat în stare de repaus vegetativ.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire (3 cm) la culturile de toamnă în decursul săptămânii a scăzut până la 0..-1ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Condiţiile agrometeorologice au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților