[ X ]
[ X ]
[ X ]
CAPC: Instrumentul prin care se obliga funcționarii sistemului judecătoresc să declare cadourile nu este aplicabil
28 Aprilie

Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a prezentat, în cadrul unui club de presă, cât de eficiente sunt instrumentele anticorupție în sistemul judecătoresc, transmite CURENTUL.

În cadrul clubului de presă, a fost prezentat Raportul de evaluare a gradului de implementare a instrumentarului anticorupție în sistemul judecătoresc, eficiența acestor instrumente. În special, au fost analizate 3 instrumente:

declararea și controlul averii și intereselor personale ale judecătorilor;

declararea cadourilor, influențelor nepotrivite și comunicării interzise de către judecători;

distribuirea aleatorie a dosarelor în instanțele judecătorești.

Lilia Ioniță, coordonatoarea proiectului, a menționat că, timp de 5 luni, s-a analizat cum au fost aplicate instrumentele anticorupție timp de 5 ani.

„Am făcut expertiza cadrului normativ și am făcut o monitorizare în teren pentru a colecta datele. Nu avem nici un lider incontestabil în domeniu, chiar 3 outsideri, instrumente care nu s-au aplicat”, a spus coordonatoarea proiectului.

Potrivit raportului prezentat, ponderea avizelor negative a scăzut din 2013. De asemenea, instrumentul prin care se obliga ca funcționarii sistemului judecătoresc să declare cadourile primite nu este aplicabil în toate instanțele de judecată. O recomandare a Asociației este ca registrele să fie comasate pentru că sunt prea multe. De asemenea, se cere analiza fiecărui reprezentant din sistemul judecătoresc privind integritatea la alegerea în funcție.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților