Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) a prezentat, în cadrul unui club de presă, cât de eficiente sunt instrumentele anticorupție în sistemul judecătoresc, transmite CURENTUL.
În cadrul clubului de presă, a fost prezentat Raportul de evaluare a gradului de implementare a instrumentarului anticorupție în sistemul judecătoresc, eficiența acestor instrumente. În special, au fost analizate 3 instrumente:
declararea și controlul averii și intereselor personale ale judecătorilor;
declararea cadourilor, influențelor nepotrivite și comunicării interzise de către judecători;
distribuirea aleatorie a dosarelor în instanțele judecătorești.
Lilia Ioniță, coordonatoarea proiectului, a menționat că, timp de 5 luni, s-a analizat cum au fost aplicate instrumentele anticorupție timp de 5 ani.
„Am făcut expertiza cadrului normativ și am făcut o monitorizare în teren pentru a colecta datele. Nu avem nici un lider incontestabil în domeniu, chiar 3 outsideri, instrumente care nu s-au aplicat”, a spus coordonatoarea proiectului.
Potrivit raportului prezentat, ponderea avizelor negative a scăzut din 2013. De asemenea, instrumentul prin care se obliga ca funcționarii sistemului judecătoresc să declare cadourile primite nu este aplicabil în toate instanțele de judecată. O recomandare a Asociației este ca registrele să fie comasate pentru că sunt prea multe. De asemenea, se cere analiza fiecărui reprezentant din sistemul judecătoresc privind integritatea la alegerea în funcție.
Cristina Pendea