[ X ]
[ X ]
[ X ]
Candu și Apolschii au explicat cum va funcționa sistemul mixt de vot
25 Mai

În Parlamentul R.Moldova are loc o nouă rundă de dezbateri privind modificarea sistemului electoral actual în unul uninominal sau mixt, transmite CURENTUL.

Potrivit președintei Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, Raisa Apolschii, inițiativa nu este o noutate și se vehiculează de reprezentanții mai multor partide.

„Modificarea sistemului electoral este susținută de cetățeni. Democrația va fi mai eficientă, Diaspora reprezentată, regiunile și minoritățile ignorate vor fi luate în seamă.

Sondajele arată că peste 60% din populație doresc schimbarea sistemului electoral. La elaborarea proiectelor, s-a ținut cont de practica internațională a mai multor state care au trecut prin modificarea sistemului electoral. Parlamentul a votat, la 5 mai, conceptual cele două proiecte de lege. Conform legii, dacă sunt propuse spre aprobare două proiecte asemănătoare, ele se comasează.

Deputații vor fi aleși în primul tur. Circumscripțiile vor fi create de Comisia Electorală Centrală (CEC). Candidații vor colecta 600 de semnături, nu mai mult de 1000. Alegerile din Transnistria vor avea loc pe teritoriul controlat de R. Moldova. Deputații nu vor putea fi revocați din funcții.

În liste, în proporție de 40%, se vor cota femeile pe liste de partid. Am respectat recomandările Comisiei de la Veneția. Circumscripțiile se vor crea în baza criteriilor teritorial-demografice. Peste hotare în baza înregistrării prealabile a numărului de votanți și alegători”, a menționat în prezentare Raisa Apolschii.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că recomandările Comisie de la Veneția au fost luate în calcul, dar și propunerile experților și societății civile.

Totodată, el a specificat de ce deputații nu vor putea fi revocați. „Nu vrem să creăm discriminarea unui deputat față de altul. 50 vor fi aleși pe listă de partid, iar 51 – pe circumscripții. Cei din partid nu vor putea fi demiși și nu vrem ca acei din circumscripții să fie discriminați.

Cota de 40% femei nu acționează în circumscripții, doar pe liste de partid. Ideea unui singur tur a fost pusă mult în discuție, dar aici va funcționa votul sincer și nu conjunctura”, a spus Andrian Candu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților