Comisia de la Veneția și-a făcut publice recomandările privind modificarea sistemului electoral în Republica Moldova.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat, pentru deschide.md, că în textul final nu se menționează nicăieri despre inoportunitatea modificării sistemului electoral, ci doar necesitatea asigurării unui consens larg.
„Acum s-au încheiat dezbaterile Comisiei de la Veneția pe subiectul Republicii Moldova. Legat de schimbarea sistemului electoral, Comisia a menționat trei chestiuni de bază:
1. Recomandări tehnico-juridice pentru îmbunătățirea proiectului de modificarea a sistemului electoral, recomandări pe care noi ne-am asumat să le implementăm în deplinătate. Ele se referă la formarea circumscripțiilor electorale, la votul din diasporă, la votul cetățenilor din regiunea transnistreană și altele.
2. Comisia reiterează că schimbarea sistemului este dreptul suveran al Republicii Moldova.
3. Comisia menționează că în cazul în care nu există consens larg, ei recomandă ca modificarea sistemului să nu aibă loc.
Bineînțeles, noi vom asigura acest consens larg și vom face tot posibilul prin dezbaterile publice pe care le vom continua ca să aprobăm toate recomandările Comisiei de la Veneția. Vreau să menționez că Secretarul General al Consiliului Europei, domnul Jangland, referindu-se și la întrevederile pe care le-a avut la Chișinău, a menționat în cadrul ședinței de miercuri (săptămâna trecută) că el așteaptă ca autoritățile R.Moldova să ia în considerare toate recomandările tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția, ceea ce noi bineînțeles noi o vom face asumându-ne toate angajamentele în acest sens”, a declarat Președintele Parlamentului.
Întrebat dacă Comisia de la Veneția a stabilit ce presupune noțiunea de ”consens larg”, Andrian Candu a spus că această sintagmă se apreciază de la caz la caz. „În cazul Ucrainei, Armeniei și chiar în cazul Moldovei, în opinia sa din 2013, Comisia s-a referit la consensul larg în Parlament. Pe de altă parte, în discuțiile cu noi ei se referă la un larg consens în societate. Luând în considerație voința majorității cetățenilor, a partidelor extraparlamentare, a minorităților, a societății civile – noi considerăm că există deja un consens destul de larg, dar vom veni cu acțiuni suplimentare pentru a lărgi în continuare acest consens, astfel încât schimbarea sistemului electoral să fie fundamentată și în contextul Comisiei de la Veneția”, a declarat speakerul.
Și deputatul Sergiu Sârbu a făcut postare pe facebook despre concluziile experților de la Veneția: