[ X ]
Candu, despre una dintre recomandările Comisiei de la Veneția: „Desigur, conţine o latură subiectivă şi este important să…”
19 Iunie

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că Republica Moldova respectă recomandările Comisiei de la Veneţia şi le tratează cu atenţia cuvenită, referindu-se la cele tehnico-juridice în special, pentru care le-a şi adresat experţilor internaţionali când a transmis iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral, informează CURENTUL.

Într-o postare pe blogul său, Andrian Candu s-a referit la un punct dintre aceste recomandări, cel referitor la polarizare şi consens, care, „desigur, conţine o latură subiectivă şi este important sa fie analizat inclusiv prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova”.

Vă prezentăm mai jos, analiza integrală făcută de Președintele Parlamentului:

„Este Republica Moldova polarizată doar în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral?

Răspunsul este foarte evident negativ, ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante.

Dar în mod special este polarizată atunci când vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european. Din păcate! Asta este însă realitatea şi dacă am sta sa punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic.

Polarizare este şi când vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, polarizare e şi când vorbim despre alte reforme importante, polarizare a fost şi când am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Apropo, acum trei ani, când Republica Moldova a făcut cel mai important pas pentru viitorul său – semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, lipsea consensul larg atât în societate, cât şi în Parlament.

48% dintre participanţii la BOP 2014 considerau că acest acord va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nimic nu se va schimba. În acelaşi timp, doar 59 de deputaţi au votat pentru vectorul european al ţării noastre, atunci când a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE.

1

Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea acordului, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?

În ciuda presiunilor opoziţiei şi a oamenilor care nu-şi doreau schimbarea vectorului ţării, atunci, noi am ţinut cont de dorinţa majorităţii şi ne-am asumat semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu UE care, la fel ca şi schimbarea sistemului electoral pe care vrem s-o facem acum, a avut un impact puternic asupra transformării Republicii Moldova.

Diferenţa între atunci şi acum este că modificarea sistemului de vot are o susţinere covârşitoare atât în legislativ, cât şi în societate. Proiectul a fost votat în prima lectură de 74 de parlamentari, iar 61% dintre cetăţenii statului îşi doresc schimbarea, în timp ce doar 29% vor menţinerea actualului sistem electoral.

22

La fel ca şi atunci, noi ne asumăm cu toată responsabilitatea schimbarea actualului sistem electoral care a eşuat şi, implicit, reformarea clasei politice.

Le vom acorda cetăţenilor dreptul de a alege deputaţii în cel mai democratic şi transparent mod, de a-i alege în mod direct, aşa cum le-au promis în alegeri aproape toate partidele, inclusiv cele care astăzi încearcă sa nu le respecte acest drept.

Republica Moldova are nevoie de această reformă, pentru ca în legislativ să acceadă aleşi responsabili şi care să contribuie la dezvoltarea ţării şi nu la devastarea ei prin furturi şi spălătorii de bani, care să creeze un mediu şi un nivel de viaţă decentă, să muncească pentru cetăţeni şi nu pentru interesele proprii sau de grup, pentru ca ţara noastră să se apropie cât mai mult de valorile europene şi de integrarea europeană. Oamenii îşi doresc schimbarea clasei politice, iar schimbarea sistemului electoral este un prim pas în acest sens.

În avizul Comisiei de la Veneţia publicat astăzi, sunt recomandări tehnico-juridice importante, de care vom ţine cont pentru a îmbunătăţi proiectul de lege, pe care îl vom vota în lectura finala. Vom reveni cu comentarii publice şi soluţii pentru aceste recomandări.

Urmează o perioadă plină , în care vom avea discuţii atât pe intern cât şi pe extern, pentru că dorinţa noastră este ca schimbarea electorală să fie cât mai corect făcută, iar cetăţenilor să li se dea în sfârşit ceea ce le promit politicienii de atâţia ani, libertatea de a alege direct deputaţii”, scrie Andrian Candu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților