[ X ]
[ X ]
[ X ]
Candidatul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace va înota 30 de kilometri pe Nistru pentru drepturile copilului
22 Iulie

Ion Lazarenco Tiron, candidatul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace, va înota 30 de kilometri pe Nistru pentru drepturile copilului, informează CURENTUL.

Acțiunea este organizată de UNICEF pentru a sensibiliza publicul larg cu privire la importanța respectării drepturilor copilului prevăzute de Convenția ONU privind Drepturile Copilului, care este la cea de-a 30-a aniversare în acest an. Și va avea loc la 25 iulie curent, între orele 14.00 și 17.00.

La eveniment mai participă Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova, Desiree Jongsma, Maia Banarescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în Republica Moldova, precum și cei 130 de copii din întreaga țară care au format corul incluziv La La Play Voices, împreună cu dirijorul Andriano Marian.

Precizăm că, Convenția ONU a fost adoptată pe 20 noiembrie 1989. Republica Moldova a aderat la aceasta în 1993, după ratificare de către Parlament. Acest lucru înseamnă că autoritățile naționale, locale și societatea civilă trebuie să depună eforturi comune pentru ca drepturile tuturor copiilor de la noi din țară să fie respectate, cum ar fi accesul la educație, sănătate, dreptul la familie și un mediu fără violență, supraviețuire, precum și dreptul la opinie și liberă exprimare.

Amintim că, Ion Lazarenco este printre puținii oameni de pe glob, care a reuși să traverseze înot din prima încercare cele 7 strâmtori, numite și provocări ale Oceanului: Canalul Mânecii, Strâmtoarea Gibraltar, Canalul de Nord, Canalul Catalina, Canalul Molokai, Canalul Tsugaru și Strâmtoarea Cook. El a fost declarat Omul Anului 2018 de către Asociația Mondială a Înotătorilor de Ape Deschise, iar la începutul anului curent a fost declarat candidat oficial al Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților