Ana Guțu, candidat la funcția de Președinte al R. Moldova din Partidului Unionist „Dreapta”, este prima protagonistă a proiectului lansat www.curentul.md – „PERSONAL”.
Iată ce am aflat chiar de la cea care poate deveni Șef al statului.
1. Oferiți-ne detalii despre familia Dvs.?
„Sunt căsătorită, am doi copii maturi, soțul este pedagog, copiii au studii universitare economice și medicale”.
2. Ritualul în familie pe care-l respectați zilnic?
„Cotidianul nu este marcat de nimic surprinzător, avem foarte mult de lucru fiecare, obișnuim să ne consultăm când trebuie să luăm o decizie care îi vizează pe toți. Ne sprijinim și ne ajutăm reciproc, armonia și pacea în familie sunt primordiale”.
3. Cîte ore dormiți? La ce oră vă treziți?
„Depinde de agendă și de lista responsabilităților asumate, care în ultimii ani au fost numeroase și intense. Nu mă culc niciodată până nu îmi „fac temele” pentru a doua zi, „temele” însemnând atât activitățile mele academice, cât și cele politice”.
4. Care este ultima carte pe care ați citit-o?
„Beletristică nu citesc, mă axez pe cărți științifice, ultima carte pe care am citit-o și analizat-o a fost cea a lui Alain Villemin „Scriitorii împotriva dictaturilor în Europa Centrală, Orientală și Occidentală”, Paris, 2015, editura Rafael de Surtis”.
5. Cine este personalitatea care vă inspiră?
„Mă inspiră mai cu seamă personalitățile din cultura universală, care au marcat istoria, societatea și politica prin prestația lor intelectuală și creatoare – Cervantes, Voltaire, Michelangelo, Da Vinci, Victor Hugo, Emile Zola, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga. Și, desigur, exemplul devoțiunii părinților mei – profesori, înțelepciunii bunicilor mei – cei care mi-au modelat identitatea și felul meu de a fi”.
6. Care este băutura dvs. preferată?
„Apa plată”.
8. Principiul la care nu veți renunța niciodată?
„Libertatea gândirii și exprimări. Este un principiu fundamental, care, din păcate, în societatea noastră nu are aceeași valoare ca în Occident. Acest principiu este consfințit și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Petru libertatea gândirii și exprimării oamenii au pierit pe eșafod de-a lungul istoriei turbulente în diferite colțuri ale globului. Deseori, aici, în Republica Moldova, această libertate nu există sau este pusă în serviciul intereselor oportuniste. Omul este liber atunci când poate gândi liber, poate alege liber ideile sale politice, le poate exprima fără a fi pedepsit”.
Anastasia Borta