[ X ]
[ X ]
[ X ]
Candidații la funcția de șef al statului vor fi testați la capitolul „integrare europeană”
21 Septembrie

Candidații la funcția de președinte al RM vor fi supuși unui test. Este vorba despre evaluarea gradului de conformare privind integrarea europeană a Republicii Moldova, informează CURENTUL.

Testul a fost elaborat în cadrul Campaniei „Aderă Acum” și include 12 întrebări.

Serghei Ostaf, directorul Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO), inițiator al campaniei, a declarant că lansarea acestui test pentru prezidențiabili este o acțiune foarte importantă. „Testul include 12 întrebări, formulate din perspectiva cetățeanului, cu 3-4 variante de răspuns. În funcție de răspunsuri, în final se formează o poziționare a prezidențiabililor din perspectiva valorilor europene și a prevederilor Acordului de Asociere”, a explicat Ostaf.

El a spus că testul a fost trimit tuturor candidaților și, totodată, poate fi completat online și de către cetățeni. „Este un test eficient pentru a vedea unde se regăsește fiecare candidat, dar și fiecare cetățean din punct de vedere al integrării europene”, a spus Serghei Ostaf.

Totodată, directorul CREDO a informat că, „Aderă Acum” continuă în 12 puncte de informare. Până în prezent s-a discutat despre procesul de integrare europeană cu 8 mii de persoane, iar în total au fost prelucrate 6 mii de chestionare.

În urma a peste 2 mii de chestionare prelucrate s-a constatat că 74% din respondenți consideră că Uniunea Europeană este importantă pentru bunăstarea Republicii Moldova. Din rezultatele colectate s-a mai stabilit că problemele cele mai mari sunt: corupția, sărăcia, instabilitatea politică, migrația, prețurile foarte mari și șomajul.

Precizăm că, Campania „Aderă Acum” a fost lansată de societatea civilă şi este destinată informării populaţiei despre beneficiile integrării europene, rezultatele obţinute în implementarea Acordului de Asociere, dar şi oportunităţile încă nevalorificate. Campania este susținută voluntar de organizații apolitice, printre care Consiliul Național al Organizațiilor Studenților din Moldova, Asociația Onoare, Demnitate și Patrie, Asociația Ucrainenilor din Moldova Împreună, Asociația „Un pas împreună”, Centrul Național al Romilor.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților