Capul de listă a Partidului Legii și Dreptății (PLD), Mariana Duleșteanu, se arată indignată nerespectarea prevederii din Codul electoral, care stipulează că odată ce a ajuns Președinte de țară, persoana nu mai poate fi membru de partid și nici să reprezinte interesele acestuia, transmite CURENTUL.
Mariana Durleșteanu punctează că sau se ajustează cadrul legal la realitatea noastră și se omite interdicția care pare a fi una imposibil de respectat sau să fie sancționați actorii politici care ignoră conștient legislația în vigoare.
„Au „păcătuit” în acest sens și Igor Dodon, susținând PSRM -ul, și Sandu, care în vizitele din perioada electorală – în străinătate sau în teritoriu – nu face altceva decât se afirme că are nevoie de un guvern pro-european și pro-reforme”, spune Durleșteanu.
Mariana Durleșteanu spune că prevederea din Codul electoral se încearcă a se insufla că, deși Președintele este un element important al sistemului politic, acesta nu este un partizan al politicului.
„Totuși, nu poate o persoană implicată decisiv în politică, așa cum este un viitor președinte, să rupă peste noapte toate podurile cu partidul care îl aduce la putere.
Președintele Republicii Moldova poate și trebuie să renunțe la funcția de președinte de partid, dacă a deținut-o, eventual, până la obținerea victoriei electorale.
Președintelui i se mai poate interzice participarea la activitățile de agitație electorală, în publicitatea politică, pentru a nu favoriza un anumit concurent politic-electoral.
Dar, președintele nu poate renunța la doctrina, la ideologia partidului său. Este o revendicare ireală și o consecință sterilă a acesteia, stipulată în Codul electoral.
În acest context, noi toți simulăm, ca să nu zic, ignorăm subtil, cadrul legal”, spune Durleșteanu.
Cristina Parfeni