[ X ]
Când vor putea moldovenii călători în UE? Dionisie Cenușă despre măsurile anti-COVID-19 ale statelor europene
12 Iunie

Politologul Dionisie Cenușă menționează că moldovenii trebuie să aștepte informațiile țărilor europene cu privire la reluarea călătoriilor, transmite CURENTUL.

„În primul și în primul rând, urmează să așteptăm semnalul oferit de către partenerii europeni. Ultimele discuții pe care le-au avut miniștrii afacerilor interne ai statelor UE au inclus o dată preliminară pentru a deschide frontiera pentru cetățenii din țările terțe și această perioadă a fost începutul lunii iulie, deci până atunci nu putem avea niciun fel de răspuns clar despre oportunitățile moldovenilor de a călători în Uniunea Europeană, dar, oricum, chiar dacă această informație este publicată, urmează ca cetățenii să se asigure că ei nu sunt potențiali purtători ai virusului, pentru că, pe lângă testele negative anti-COVID, pe care vor trebui să le prezinte în eventualitate, ei vor fi verificați și la intrarea pe teritoriul țărilor respective”, menționează Dionisie Cenușă.

Politologul punctează că societatea civilă, autoritățile R. Moldova trebuie să ceară detalii instituțiilor europene cu privire la acest aspect.

„Deci, ei vor fi verificați la aeroport, li se va măsura temperatura ș.a.m.d. Ei trebuie să se protejeze până la anunțul făcut de către partenerii europeni și, respectiv, până la momentul când își cumpără biletele și circulă într-o țară a UE, dar, deocamdată, probabil este cazul ca la summitul Parteneriatului Estic, care urmează să aibă loc pe 18 iunie, autoritățile naționale, inclusiv societatea civilă din Republica Moldova trebuie să ceară detalii din partea instituțiilor europene vizavi de o agendă foarte clară legată de reluarea liberei circulații în baza regimului liberalizat de vize pentru moldoveni”, mai spune politologul.

Dionisie Cenușă mai spune că moldovenii trebuie să mai aștepte deciziile.

„Deocamdată, așteptăm rezultatele discuțiilor interne din cadrul Uniunii Europene și a țărilor zonei Schengen. Acestea sunt la momentul actual concentrate pe deschiderea frontierelor interne. Aceasta este prioritatea nr. 1, după care deja probabil va exista un interes mai mare pentru a facilita călătoriile pentru cetățenii din vecinătate, iar achiziționarea biletelor și, în general, planificarea unor deplasări poate avea loc doar după ce este furnizată informația finală din partea Uniunii Europene sau a statelor membre care, deocamdată, decid unilateral pentru ce țări și ce fel de cetățeni ai țărilor terțe pot intra pe teritoriul lor.

Deocamdată, nicio țară din Parteneriatul Estic și nici Rusia, unde situația este și mai gravă, nu este vizată în vreo listă a țărilor pe care am examinat-o eu personal”, mai spune politologul pentru Radio Europa Liberă.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților