[ X ]
[ X ]
[ X ]
Când mintea ne este rătăcită și sufletul sterp, ne transformăm în turme de brute, violente dar ușor de stăpânit!
11 Mai

Mintea…

Mediocritatea care stăpânește lumea are cauze și efecte. Efectele sunt evidente, s-au încolonat de multă vreme în spatele existenței noastre meschine și tulburător de lipsite de sens.

Cauzele, accesibile doar celor care doresc sincer să caute esența celor care zilnic se întâmplă, sunt doar câteva, cel mai probabil una singură, esențială prin forța ravagiilor pe care le face în mentalul colectiv al societății contemporane.

Rămâne un mister de ce noi, oamenii, am inventat cerneala, hârtia, litera, scrisul, tiparul, cartea, bibliotecile și librăriile, atâta vreme cât utilitatea lor este zilnic golită de conținut prin tot ceea ce spunem și facem, orbiți fiind de lipsa reperelor corecte, a referințelor validate de istorie, a pildelor și întelepciunii pe care cei dinaintea noastră le-au lăsat, iar cărțile astăzi le păstrează.

Câtă barbarie poate aduna un popor înăuntrul propriei sale evoluții dacă refuză să deschidă o carte, să-i miroase paginile și să priceapă miracolul pe care-l trăiește, miracolul vieții și al morții, așezate cu o inimaginabilă cumințenie în paginile fiecărei cărți?

Pentru că despre viață și despre moarte este vorba, în fiecare carte, despre nimic altceva.

Despre neputința de a înțelege de ce ne mai naștem dacă oricum murim și de ce murim înainte de a pricepe, din cărți, de nicăieri din altă parte, cum o putem face împăcați cu noi înșine, liniștiți! Despre asta este vorba.

Cărțile costă! Așa și pâinea, paharul de vin sau haina de pe noi. Cărțile-s făcute să fie citite, pâinea mâncată, vinul băut, iar haina purtată. Am renunțat la cărți, nu la vin și nici la pâine. Am renunțat, ciudat, aproape imposibil de înțeles, la noi înșine. Toate celelalte-s despre trup, cărțile-s făcute pentru minte și pentru suflet. Iar atunci când mintea ne este rătăcită și sufletul sterp, ne transformăm în turme de brute, violente dar ușor de stăpânit.

Cărțile vor rămâne așezate cuminți în librării și biblioteci, iar acestea, cât de curând, la rândul lor, vor fi transformate, de alegerile greșite pe care zilnic la facem…în muzee.

Iar copiii nepoților oamenilor care populează astăzi acest Pământ, vor plăti, peste cel mult 100 de ani, fără nici un dubiu, bilete de intrare în bilioteci și librării, vor plăti să vadă cărțile scrise, așa cum noi, astăzi, plătim să o putem admira pe Gioconda lui Da Vinci!

Începe astăzi să citești o carte, iar de mâine vei căuta timp să te bucuri zilnic de ea! În lume, minunile țin cel mult trei zile, în cea a cărților…o viață!

sursa: catalindumitriu.com

Inapoi la arhiva noutaților