[ X ]
Campanie de informare și prevenire „SPUNE NU”. În ce constă aceasta
15 August

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice a Inspectoratului Național de Investigații informează utilizatorii rețelei Internet privind pericolul fenomenului de șantaj și hărțuire sexuală online, transmite CURENTUL.

Astfel, în tot spațiul comunitar este derulată campania europeană de informare și prevenire a șantajului sexual pe internet, intitulată „SPUNE NU”.

Totodată, angajații CCCI în comun specialiștii Europol au elaborat și adaptat spotul informativ pentru Republica Moldova.

Termenii ,,sextorsion” sau ,,șantaj prin webcam” reprezintă constrângerea sau forțarea copiilor și adolescenților să transmită imagini personale intime, să-și demonstreze părțile intime ale corpului în fața camerei web sau să plătească diferite sume de bani prin Internet – o formă a șantajului în care datele personale de natură sexuală sau imagini sunt folosite pentru scopuri sexuale sau pentru a estorca bani.

Infractorii au două motivații principale la alegerea victimei:

– un interes de natură sexuală, obiectivul fiind de a obține materiale de natură sexuală (fotografii sau înregistrări video) sau o întâlnire online, ori chiar în persoană, cu scopuri sexuale;

– un interes economic, obiectivul urmărit fiind obținerea de foloase materiale în urma șantajului.

Ești victimă? Cere ajutor! Raportează incidentul! Mesajul polițiștilor din întreaga Europă pentru victime este ,,nu plătiți și nu vă fie rușine să raportați fapta”.

Dacă cineva încearcă să vă amenințe prin publicarea de fotografii sau imagini compromițătoare dacă nu îi oferiți bani sau nu continuați să îi oferiți bani, vă recomandăm următoarele:

– nu trimiteți alte materiale și nu plătiți nimic;

– cereți ajutor, nu sunteți singuri;

– păstrați dovezile, nu ștergeți nimic;

– opriți comunicarea cu cei care vă cer bani, îi puteți bloca;

– raportați incidentul.

În prezent, polițiștii întreprind măsuri orientate spre stabilirea utilizatorilor reţelei „Internet”, implicaţi în săvârșirea acțiunilor de șantaj și hărțuire sexuală.

Atragem atenţia tuturor copiilor, tinerilor și părinţilor/tutorilor asupra seriozităţii problemei menţionate, pentru a fi precauţi la navigarea în Internet și în special la comunicarea în rețelele de socializare cu persoane necunoscute.

Pentru mai multe detalii cu privire la metodele de protecţie a copiilor în spaţiul Internet, puteţi accesa portalul www.siguronline.md, sau apelând la numerele de telefon: Unitatea de gardă a INI – (022) 577-153;  mob. 078710293.

În cadrul Campaniei „SPUNE NU” participă și Poliția din 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum și Norvegia și Elveția.

Totodată, în cadrul campaniei de informare și prevenire intitulată „SPUNE NU” sunt implicați specialiști din cadrul Direcţiei generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției precum și parteneri ai Poliției Naționale, organizații non guvernamentale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților