[ X ]
[ X ]
[ X ]
Campania anuală de plantare a arborilor va demara la 13 noiembrie
20 Octombrie

Ministerul Mediului anunță că, în anul curent, campania anuală „Un arbore pentru dăinuirea noastră” va demara în luna noiembrie, iar pe parcursul întregii campanii, circa 2,5 milioane de puieți vor fi plantați în toată țara, transmite CURENTUL.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu a vorbit despre perioada de plantare și obiectivul campaniei.

„Informăm autoritățile publice centrale, autoritățile publice locale de nivelul I și II și toți cetățenii că, în acest an, campania anuală „Un arbore pentru dăinuirea noastră” o lansăm pe 13 noiembrie, fiind perioada cea mai oportună pentru plantare și completare a culturilor silvice, precum și pentru dezvoltarea rețelei de spații verzi, din mai multe considerente: regula de bază impune ca plantarea diferitelor soiurilor cu tulpină lemnoasă să se facă în perioada când plantele sunt în perioada de repaus vegetativ, când plantele sunt inactive și pot fi dezrădăcinate din pepinere și transportate pentru replantare. Regimul termic este optim pentru dezvoltarea puieților, temperatura este mai scăzută, iar solul este cald, la o temperatură prielnică rădăcinilor pentru fixare și creștere, adaptarea la solul în care sunt plantați se face rapid și cu pierderi minime, iar insectele nu mai reprezintă o problemă, în această perioadă”, a specificat Iuliana Cantaragiu.

Totodată, ministrul a comunicat că, în scopul respectării procesului tehnologic la cultivare a materialului forestier de reproducere, Agenția „Moldsilva” a inițiat o evaluare a pepinierelor silvice de la întreprinderile silvice subordonate, a identificat cu exactitate asortimentul și calitatea materialului forestier de reproducere, gradul de păstrare a semințelor forestiere, dar şi calitatea pregătirii solului pentru semănăturile din această toamnă.

„Vă informăm că, în perioada întregii campanii de plantare, vor fi efectuate lucrări de creare a culturilor silvice în fondul forestier și regenerare naturală pe o suprafață de 347 ha. În acest scop, vor fi oferite circa 30 tone de ghindă pentru plantare în sol și circa 2,5 milioane de puieți. În prezent, 24 de entități silvice sunt implicate în pregătirea terenurilor în Fondul Forestier de Stat, unde vor avea loc lucrări de plantare a arborilor, de ajutorare a regenerării naturale prin semănatul sub masiv, lucrări de completare a culturilor silvice, scoatere și sortare a materialului săditor din pepiniere, crearea noilor semănături și secții de repicaje a puieților. Vă comunicăm că, în ziua de 13 noiembrie, autoritățile publice centrale, vor avea oportunitatea să participe în cadrul campaniei „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, prin acțiuni de plantare pe o suprafață de 40,5 ha, pentru care vor fi puși la dispoziție circa 105 mii puieți de stejar, stejar roșu, frasin, plop și salcâm și pentru semănat circa 1700 kg de ghindă. Locațiile cu exactitate unde vor planta membrii Guvernului vor fi stabilite în preajma zilei de 13 noiembrie”, a precizat ministrul Mediului.

În contextul eficientizării acțiunilor de plantare și extinderii suprafețelor împădurite pe teritoriul țării, ministrul a anunțat că Inspectoratul pentru Protecție a Mediului va intensifica acțiunile de monitorizare în cadrul campaniei, pentru a monitoriza plantarea cantitativă și calitativă a arborilor, suprafețele plantate, speciile de arbori, numărul de arbori plantați. Ulterior, vor fi întocmite acte de constatare, iar în cazul în care se va constata încălcarea modului și a termenelor de împădurire, a terenurilor neîmpădurite, vor fi aplicate sancțiuni, în conformitate cu legislația în vigoare.

Conform informațiilor prezentate de Inspecțiile teritoriale pentru protecția mediului, autoritățile publice locale de nivelul I și II au identificat suprafețele pasibile împăduririi și au solicitat drept necesar pentru campania de plantare din acest an circa 618 mii arbori și 9 mii arbuști, inclusiv, mun. Chișinău 101 mii arbori și mun. Bălți 1300 arbori și 1000 unități arbuști. Cele mai solicitate specii au fost bradul, molidul, ienupăr, dar și stejar, mesteacăn, tei, nuc, arțar frasin, salcâm și salcie.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților