[ X ]
[ X ]
[ X ]
Campania „16 zile de activism împotriva violenţei”. Femeile din UTA Găgăuzia vor beneficia de asistență psihologică
25 Noiembrie

Zeci de femei din Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia (UTAG), care suferă din cauza violenţei în bază de gen, vor putea beneficia de asistenţă psihologică în cadrul unui proiect implementat de PNUD. Iniţiativa se înscrie în campania „16 zile de activism împotriva violenţei”, marcată la nivel mondial între 25 noiembrie şi 10 decembrie, transmite CURENTUL.

Femeile vor putea programa vizita la psiholog în baza unei înscrieri prealabile, iar consultaţiile vor avea loc pe 27 noiembrie, 5 şi 6 decembrie.

Tot în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei”, în autonomia găgăuză va fi lansată o activitate de informare a tinerilor căsătoriţi despre riscurile violenţei. În lunile următoare, toate cuplurile care vor depune o cerere de căsătorie vor primi materiale informative cu genericul „O familie fără violenţă este o familie fericită”, iar secretarii locali vor informa tinerii despre prevenirea violenţei. Materialele au fost elaborate cu sprijinul PNUD, la iniţiativa membrilor comisiei multidisciplinare din satul Chirsova, din care fac parte serviciile locale cum ar fi asistența socială, poliția, psihologi, acestea cooperând pentru a preveni și combate violența.

PNUD a mobilizat fonduri de la Republica Coreea și autoritățile regionale din Găgăuzia, astfel că din anul 2020 în regiune va funcționa un centru de sprijin pentru supravieţuitoarele violenţei în bază de gen. Acolo femeile vor putea locui împreună cu copiii lor pentru o perioadă de până la şase luni şi vor beneficia de consiliere psihologică, asistență socială şi juridică. Totodată, beneficiarele vor fi consiliate pentru ca să se angajeze în câmpul muncii sau să îşi lanseze o afacere.

Prin campania „16 zile de activism împotriva violenței”, ONU își propune să mobilizeze autoritățile publice centrale și locale, societatea civilă, femeile și bărbații să participe activ la prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor și a violenței în familie.

Agențiile ONU în Moldova, inclusiv PNUD Moldova, sprijină Guvernul în revizuirea și consolidarea cadrului legal în domeniul prevenirii și combaterii violenței, crearea serviciilor și echipelor multidisciplinare de asistență pentru supraviețuitoarele violenței, instruirea profesorilor, medicilor și poliției în recunoașterea semnelor de abuz sau violență și acțiunile care urmează a fi întreprinse după depistarea acestora.

Republica Moldova s-a angajat să pună capăt violenței împotriva femeilor prin ratificarea Convenției ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii (CEDAW) și adoptarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în bază de gen.

Pentru Republica Moldova, este imperativă ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Acesta este tratatul internaţional cel mai cuprinzător, care recunoaște fenomenul violenţei împotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare. Republica Moldova a semnat Convenția în 2017, următorul pas fiind ratificarea.

Pentru a susține implicarea Legislativului în lupta împotriva violenței față de femei și fete și abilitarea acestora, PNUD și UN Women, în parteneriat cu Suedia, încurajează relansarea platformei comune de dialog a deputatelor, în cadrul unui eveniment planificat pentru 26 noiembrie curent. Platforma a fost creată în 2015, membrele acesteia promovând adoptarea Legii Nr. 196 din 28 iulie 2016, care a venit cu un set complex de măsuri menite să asigure un grad sporit de securitate a supraviețuitoarelor violenței. Una din ele este aplicarea ordinului de restricție de urgență pe un termen de 10 zile prin care are loc înlăturarea imediată a agresorului din locuință.

Tot în cadrul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței”, pe clădirea Comisiei Electorale Centrale va fi afișat un banner cu mesajul „Spunem NU violenței față de femei și fete”. Afișul va fi oranj, culoarea campaniei, care simbolizează speranță și un viitor fără violență pentru toate fetele și femeile.

Potrivit unui studiu OSCE din iulie 2019, trei din patru femei (76%) consideră că violența împotriva femeilor este un fenomen răspândit în Moldova. Conform sondajului, o treime (33%) dintre femei cunosc personal pe cineva care a fost supus violenței domestice în rândul familiei și al prietenilor, iar aceeași pondere de persoane afirmă că cunosc victime din comunitatea lor locală. Două din cinci femei (40%) declară că au experimentat violență fizică sau sexuală de la vârsta de 15 ani din partea unui partener sau unui bărbat necunoscut.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților