[ X ]
Camerele video pentru polițiști diminuează corupția și asigură securitatea angajaților
6 Septembrie

În premieră pentru Republica Moldova, camerele video portabile au devenit un accesoriu obligatoriu pentru majoritatea polițiștilor de frontieră, alături de armă, cătușe și stațiile radio. Echipamentele au ajuns în dotarea Poliției de Frontieră acum jumătate de an și au scopul să сontribuie la lupta anticorupție, dar și să asigure securitatea angajaților. În total, în cadrul unui proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul suportului bugetar acordat de Uniunea Europeană, s-au achiziționat 240 de dispozitive video, care au fost repartizate la cele mai mari puncte de trecere, inclusiv Aeroportul Internațional Chișinău, Otaci, Leușeni, Tudora, Cahul, Sculeni.

Imaginile nu pot fi șterse și nici editate

Dispozitivele video au forma unui telefon mobil și, fiind agățate de uniforma polițiștilor, înregistrează secvențe video și imagini în timpul de activitate al acestora. Imaginile sunt stocate într-o bază de date, la care au acces doar câțiva angajați. Echipamentele sunt setate în așa fel încât polițiștii nu au posibilitatea să șteargă filmările sau să le editeze. Toți angajații Poliției de Frontieră au fost instruiți cum să utilizeze echipamentele, iar pentru gestionarea acestora și a imaginilor colectate de pe camerele video a fost aprobat un regulament intern.

Din numărul total de dispozitive, 14 au ajuns la Aeroportul Internațional Chișinău unde, în fiecare zi, se înregistrează un flux enorm de persoane. Până la achiziționarea camerelor, existau mai multe disensiuni între pasageri și angajați, majoritatea cauzate de faptul că unii călători încercau să aducă la bordul aeronavelor substanțe interzise – cum ar fi lichide în recipiente mai mari de 100 de mililitri.

„Sunt cazuri când unii călători vor să transporte miere în borcane de 1 litru pentru rudele de peste hotare. Deși le spunem pasagerilor că pot transmite lucrurile care sunt interzise persoanelor care îi petrec la Aeroport, în unele cazuri oricum apar conflicte”, susține Chiril Drozdovschi, șef al serviciului management și planificare, sectorul Poliției de Frontieră, Aeroportul Internațional Chișinău.

Dacă anterior pasagerii depuneau 8-9 plângeri în fiecare lună, acum nu sunt înregistrate mai mult de 1-2.

„Camerele video îi responsabilizează și pe pasageri, și pe angajați. Călătorii devin mai calmi, evită situațiile de conflict. Anterior, examinarea unei plângeri dura foarte mult, deoarece nu aveam probe care să ne demonstreze felul în care s-a comportat un angajat sau altul în cazul unui conflict”, spune Chiril Drozdovschi.

Alte zece camere video au ajuns la punctul de trecere a frontierei Palanca. Echipamentele sunt folosite de către angajații care asigură controlul persoanelor și mijloacelor de transport, dar și de către grupele operative de intervenție.

„Le utilizăm în permanență. Camera este conectată, persoana este prevenită că va fi filmată. Este un impediment psihologic pentru persoanele care ar intenționa să facă ceva ilegal”, afirmă Denis Mitrea, șef al punctului de trecere a frontierei Palanca.

„E o practică internațională”

Potrivit lui Nicolae Plecan, specialist principal în cadrul secției proiecte de asistență, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, achiziționarea camerelor video portabile pentru polițiști s-a făcut în conformitate cu practica internațională: „Dispozitivele sunt foarte eficiente atât în lupta contra corupției, cât și în cazurile când apar conflicte între pasageri și angajați”.

Grație gestionării eficiente a fondurilor de PNUD, a fost posibilă achiziționarea suplimentară a 230 veste tactice, care sunt utilizate pentru amplasarea tuturor dispozitivelor pe care le poartă angajații poliției de frontieră. De asemenea, au fost procurate trei automobile de teren.

Proiectul „Consolidarea capacităților Ministerului Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova și ale subdiviziunilor subordonate pentru implementarea eficientă a reformelor sectoriale” a demarat în ianuarie 2017, cu un buget cumulativ de 1.801.761 USD, din contribuția MAI și subdiviziunilor beneficiare, precum și contribuția financiară a PNUD Moldova. Obiectivul general al proiectului este de a contribui la consolidarea cadrului operațional și funcțional al MAI pentru implementarea eficientă, transparentă și incluzivă a reformelor sectoriale în domeniul ordinii publice, protecției civile, securității hotarelor, migrației și azilului în conformitate cu prioritățile naționale și angajamentele internaționale.

airport 2 airport 3

Inapoi la arhiva noutaților