[ X ]
Calmîc: Guvernarea nu a avut abordare sistemică în gestionarea crizei energetice, multe decizii au fost greșite
26 Octombrie

Guvernarea PAS nu a avut o abordare sistemică și multidimensională în gestionarea crizei energetice, iar cele mai multe decizii luate de autorități au fost greșite și inoportune. Constatările aparțin fostului ministru al Economiei și fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc, exprimate în cadrul emisiunii „Puterea a patra”, moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța.

Calmîc a mai adăugat că autoritățile nu s-au pregătit deloc de această criză și au încercat să rezolve problemele pe măsură apariției lor, fără să le anticipeze.

„Guvernarea nu a avut o abordare sistemică, multidimensională, în ceea ce privește sectorul energetic. Au fost frânturi de măsuri, jumătăți de măsură, care au fost niște activități de pompier. Și o să dau niște exemple. S-a trecut de la contractele pentru energia electrică semnate pentru o perioadă de un an, la contracte lunare. Sigur că asta crează o incertitudine enormă. Exact aceeași situație a fost și la contractele pentru gazele naturale. Nu s-au diversificat piețele, chiar dacă au avut loc mai multe încercări, mai multe vizite în străinătate, dar nimeni de la guvernare nu s-a încumetat să facă rezervări de capacitate pe țevile de transport a gazului. În cazul în care vrei să diversifici, faci o rezervare de capacitate. Pentru că acum, de exemplu, nu există o problemă în achiziționarea gazului din Azerbaidjan sau din Turcia. Este problema accesului la țeavă, care urmează să-ți transporte gazul. Iar întreaga capacitate a acestei țevi a fost rezervată de către alții. Moldova nu are loc acolo. Locul poate să se deschidă și peste un an de zile sau peste doi. Lucrurile astea trebuiau făcute din timp. Gazoductul BRUA, de exemplu, un proiect european, care leagă România, Ungaria, Bulgaria și Austria, a fost dat în exploatare anul trecut și se putea rezerva această capacitate pentru Republica Moldova, astfel încât o rezervă, de 100 de milioane de metri cubi, de 200 de milioane.

Calmîc a mai spus că, din cauza gafelor făcute de guvernarea PAS, Moldova ar putea pierdea întreaga cantitate de gaze naturale, stocată în Ucraina, care ar putea să ne blocheze accesul la gazul cumpărat și stocat acolo, din cazul problemelor de ordin energetic cu care se confrunt țara vecină, aflată în plin război cu Rusia.

„Nu cred că soluția Guvernului de a rezerva gaz foarte scump în depozitele din România și Ucraina este o soluție bună. De ce? Pe de o parte, cantitățile sunt extrem de mici, gazul este foarte scump, costurile de păstrare iarăși vor fi puse pe seama consumatorilor și nici nu rezolvă problema. Ceea mai măr cantitate de gaze naturale este depozitată în Ucraina, însă ținând cont de faptul că ucrainenii se confruntă cu probleme energetice, nu cred că aceste stocuri vor mai fi disponibile”, a mai spus Calmîc.

Inapoi la arhiva noutaților