[ X ]
[ X ]
[ X ]
Calmîc: „Apreciem asistența financiară oferită de Bănca Mondială. Pentru anul 2017 este planificat pentru debursare în jur de 65 de milioane de dolari”
15 Martie

Reforma cadrului de reglementare a activității de întreprinzător rămâne printre principalele reforme structurale care urmează să fie continuată în perioada de până în anul 2020 de către Ministerul Economiei, transmite CURENTUL.

Pentru atingerea obiectivelor trasate, Guvernul va continua acțiunile orientate spre optimizarea procedurilor pentru lansarea, desfășurarea şi lichidarea afacerii prin reducerea numărului de acte permisive, implementarea ”ghișeului unic”, reducerea numărului controalelor, simplificarea procesului de raportare financiară și statistică, substituirea autorizației de funcționare în comerț prin simpla notificare privind inițierea activității de comerț, etc..

Rezultate pozitive au adus moratoriul instituit asupra controalelor, chiar dacă a fost o decizie radicală, eliminarea a 115 acte permisive din cele 400 în vigoare, crearea ghișeului unic.

Potrivit ministrului Economiei, principalul proiect în curs de desfășurare în domeniul economic este Proiectul de ameliorare a competitivității PAC II, care are scopul de a consolida competitivitatea la export a întreprinderilor private, precum şi de a reduce constrângerile existent, în valoare de 45 milioane USD.

În raportul prezentat de experții Băncii Mondiale se indică că timpul dedicat interacțiunii cu autoritățile de reglementare pentru companiile din Republica Moldova a fost redus în 2016, după un deceniu fără schimbări semnificative. Managerii companiilor au estimat că timpul total dedicat interacțiunii cu autoritățile a constituit 7.9 la sută, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, când indicatorul oscila în jurul valorii de 10-11 la sută și comparabil cu obiectivul inclus în Strategia ”Moldova 2020”. Îmbunătățirea s-a produs datorită reformei autorizațiilor de comerț, care a înlocuit autorizațiile cu un sistem de notificare. Printre alți factori ce au contribuit la această îmbunătățire sunt raportarea fiscală electronică și moratoriul asupra controalelor de stat, impus de Guvern în 2016.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, aproximativ 60 de proiecte au beneficiat de peste 1 miliard de dolari SUA. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include nouă proiecte active, totalul angajamentelor constituind 356,15 milioane de dolari SUA.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților