Peste 180 de participanți din sectorul laptelui – inspectori responsabili de siguranța alimentelor și producători de lapte – s-au adunat astăzi în cadrul conferinței pentru a discuta și împărtăși cele mai bune practici de asigurare a calității laptelui și produselor lactate în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Evenimentul, organizat de către Misiunea Înalților Consilieri UE, în colaborare cu Ambasada Republicii Lituania în Moldova și Agențiile pentru Siguranța Alimentelor din Moldova și Lituania, are drept scop consolidarea capacităților administrative și instituționale a autorităților responsabile de elaborarea politicilor și implementarea acestora în sectoarele aferente calității produselor alimentare, cerințelor de siguranță, precum și gestionării falsificării în domeniul alimentar.
Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a menționat în cadrul evenimentului: „Principiul de bază în politica UE privind siguranța alimentară constă în furnizarea de alimente sigure, hrănitoare, de o înaltă calitate și la prețuri accesibile pentru consumatorii săi. Acest aspect se referă la toate etapele lanțului alimentar în UE, în conformitate cu principiul „de la fermă la farfurie”. Pentru a contribui la realizarea acestui obiectiv în Republica Moldova, UE acordă o gamă vastă de asistență pentru ca țara să depășească provocările ce țin atât de reglementările sanitare și fitosanitare, cât și de domeniile ZLSAC, bunei guvernări și statului de drept”, a spus Ambasadorul.
La rândul său, Gheorghe Gaberi, Directorul General ANSA, și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul continuu oferit de către Uniunea Europeană în procesul amplu de reformare a instituției: „Asigurând standard înalte de calitate la toate etapele lanțului alimentar, produsele moldovenești vor deveni mai competitive pe piețele externe”, a spus Gheorghe Gaberi.
La eveniment au participat șefii Direcțiilor Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Agenției, dar și reprezentanți ai principalilor producători și procesatori de lapte, fapt care a permis un dialog direct între părțile responsabile de asigurarea calității și siguranței laptelui și a produselor lactate. Vorbitorii moldoveni au prezentat situația actuală în sectorul laptelui, evidențiind problemele cu care se confruntă atât autoritățile competente, cât și agenții economici, precum și soluțiile reale pentru consolidarea sectorului. Experții lituanieni au împărtășit informații din experiența țării sale în ceea ce privește controlul oficial și auto-controlul efectuat în cadrul fermelor și întreprinderilor de procesare, precum și principalele instrumente de control împotriva falsificărilor în sectorul laptelui.
Conform opiniei Înaltului Consilier UE pentru siguranța alimentelor, Zenonas Stanevicius, sectorul laptelui se confruntă cu un șir de factori de risc, inclusiv biologici, chimici, fizici, dar și factorul uman, iar cea mai mare provocare constă în identifica soluțiilor comune pentru a-i controla: „Scopul principal este asigurarea consumatorului final cu informație veridică în ceea ce privește calitatea și siguranța laptelui și produselor lactate. Agentul economic este entitatea responsabilă de siguranța produselor, iar autoritatea competentă trebuie să verifice respectarea cerințelor prevăzute în sectorul respectiv”, a spus Consilierul.
Asociația Națională a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, membrii căreia au fost prezenți la eveniment, a împărtășit experiența sa în ceea ce privește sistemul de auto-control implementat.
La finalul conferinței, participanții au convenit că, ținând cont de posibilitatea schimbului de experiență, cu eforturi comune, siguranța și calitatea laptelui și a produselor lactate vor fi asigurate în baza celor mai bune practici UE.
Cristina Pendea